Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Εύδηλος Ικαρίας

Χτισμένος αμφιθεατρικά, ο Εύδηλος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, 40 χμ βορειοδυτικά του Αγίου Κηρύκου. Ο Εύδηλος είναι χτισμένος στα παράλια, γεγονός που αποτέλεσε καινοτομία μετά το 1830 και το τέλος της πειρατείας στην Ικαρία. Ο Εύδηλος ήταν προσωρινά η πρωτεύουσα πριν τον Αγιο Κήρυκο και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Τούρκικης κατοχής 1834-1912. Το όνομα του σημαίνει το ορατό και το ευδιάκριτο στον ανοιχτό ορίζοντα. Σήμερα είναι το δεύτερο λιμάνι και το κέντρο της Βόρειας, Κεντρικής και Δυτικής Ικαρίας.


Μαζί με τους οικισμούς της Αρέθουσας, της Δάφνης, του Καραβοστάμου, του Μαγγανίτη, και του Φραντάτου αποτελούν το δήμο του Ευδήλου και αριθμούν περίπου τους 2.800 μόνιμους κατοίκους. Η γραφικότητα του μικρού λιμανιού και της αποβάθρας μαζί με τα παλιά αρχοντικά, τα στενά σοκάκια, καθώς και τα παραδοσιακά αλλά και νεόχτιστα σπίτια, αποτελούν ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά χωριό το οποίο αποκαλύπτει την αισθητική των κατοίκων και την αγάπη τους για τη γη.

Από αρχιτεκτονικής άποψης ο Εύδηλος ίσως να είναι ο πλέον παραδοσιακός οικισμός.
Χτισμένος σε έναν μικρό λόφο και με κατοικίες όλων των ειδών: παλιά, νεοκλασικά, και σύγχρονα παραδοσιακά που φροντίζονται με μεράκι και αισθητική. Η όλη περιοχή, με τα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν σε γειτονιές όπου τα σπίτια είναι αρμονικά δεμένα το ένα με το άλλο, αφήνει τον επισκέπτη κάποιες φορές να αναρωτιέται που τελειώνει το ένα σπίτι και που αρχίζει το άλλο, δημιουργώντας ένα συναίσθημα ζεστασιάς. Ο Εύδηλος επίσης αποτελεί την ιδανική βάση για καταπληκτικές εξορμήσεις στις πιο απόμακρες περιοχές της Ικαρίας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου