Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Άγιος Δημήτριος Κοζάνης

Κεφαλοχώρι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελλησπόντου, στις νοτιοδυτικές παρυφές του Βερμίου, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων ΒΑ από την πόλη της Κοζάνης, σε υψόμετρο 780 μέτρων περίπου. Οι κάτοικοί του σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 είναι 830, στην απογραφή του 2001, ήταν 1.092, ενώ στην απογραφή του 1923, 852.


Ο σημερινός πληθυσμός που διαμένει μόνιμα στο χωριό ανέρχεται σε περίπου 1000 κατοίκους, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν μεταναστεύσει σε περιοχές του εσωτερικού (στην Θεσσαλονίκη, την Αττική, την Ημαθία, στην πόλη της Κοζάνης, κ.α.) και του εξωτερικού (Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική).

Μεγάλος αριθμός κατοίκων εργάζεται στην ΔΕΗ, αρκετοί είναι ιδιοκτήτες ή οδηγοί φορτηγών, που εργάζονται επ΄ ωφελεία της ΔΕΗ, ενώ άλλοι ασχολούνται με τη γεωργία (δημητριακά, ζαχαρότευτλα, πατάτες, καλαμπόκι), την κτηνοτροφία κ.α..

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Άγιος Δημήτριος τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, είναι κυρίως η ανεργία και η ρύπανση του περιβάλλοντος, που προκαλείται από τις δυο πλέον ρυπογόνες δραστηριότητες της ΔΕΗ (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – Ορυχεία), μιας και έχει την «τύχη» να βρίσκεται σε αποστάσεις 500-1000 μέτρων από αυτές.


Αυτά τα δυο προβλήματα, οδηγούν στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, είναι δε οι κύριοι λόγοι της συνεχούς μετανάστευσης των κατοίκων παραγωγικής ηλικίας στα αστικά κέντρα. Αυτή η μετανάστευση, εάν συνεχισθεί, θα οδηγήσει στην σταδιακή αποψίλωση του χωριού από την νεολαία του και τέλος στην συρρίκνωση του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου