Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ποντοκώμη Κοζάνης

Η Ποντοκώμη είναι μεγάλος οικισμός που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Νομού Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στους πρόποδες (υψ. 710 μ) της οροσειράς του Σινιάτσικου (Άσκιο), ανάμεσα στις πόλεις της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας (14χλμ. απόσταση και από τις δυο).


Έχει 1.116 κατοίκους (απογρ. 2011) . Είναι προσφυγικό χωριό και οικοδομήθηκε σταδιακά με την άφιξη των πρώτων προσφύγων το 1922 στον παλιό μικρό τουρκικό οικισμό Ερτομούς με σχέδιο πόλης σε ομοιόμορφα οικόπεδα (900 m2 περίπου) με σπίτια και αυλές. Η σημερινή του ονομασία δόθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης το 1927 ΦΕΚ : 18/1927 σελ 130. Έχει οργανωμένη αγορά και υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και αναψυχής (ιατρείο, φαρμακείο, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, γήπεδο ανοιχτό και μικρό κλειστό, διαμορφωμένα πάρκα, δάσος βελανιδιάς). Διαθέτει Κ.Ε.Π. (Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών) δημοτικό κατάστημα πολλαπλών χρήσεων, ανοιχτό αμφιθέατρο 2.500 θέσεων, Πολιτιστικό και γυμναστικό Σύλλογο, ομάδα ποδοσφαίρου, ερασιτεχνικές ομάδες μπάσκετ κ.λ.π.

Εξαιρετικό είναι και το νέο αμφιθέατρο (Εγκαίνια: 15/7/2001) που κατασκευάστηκε στις υπώρειες του βουνού με την αξιοποίηση - διαμόρφωση των πρώην λατομείων. Στις 20/06/02 ονομάστηκε «Αμφιθέατρο (Μίκης Θεοδωράκης)», προς τιμή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, και διοργανώθηκε μουσική συναυλία με την (Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης).

Μαζί με τις πρώην κοινότητες Λιβερών, Μαυροδενδρίου και Σιδερών αποτελούν τον νεότευκτο δήμο Δημητρίου Υψηλάντη.

Από 01/01/2011 με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης (νόμος 3852/2010) καταργήθηκε ως δήμος και εντάχθηκε στον νέο δήμο Κοζάνης

Έχει πλούσια δράση κατά τη νεότερη ελληνική ιστορία με κυριότερο σημείο αναφοράς τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των κατοίκων στον αντιστασιακό αγώνα κατά τον Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν οι αγροκαλλιέργειες (σιτηρά, καπνό κ.λ.π) ενώ κατά τους νεότερους χρόνους οι περισσότεροι εργάζονται στους ηλεκτροπαραγωγικoύς σταθμούς.

Η δεη αποφάσισε το 2007 στο επενδυτικό της πρόγραμμα να συμπεριλάβει κατασκευή νέου λιγνιτικού ΑΗΣ (Πτολεμαΐδα 5) και μετεγκατάσταση των Οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης "για την αξιοποίηση των υποκείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων"

Έτσι στις 24.01.2012 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος



H νέα ονομασία θα είναι Νέα Ποντοκώμη και θα βρίσκεται στην περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου