Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Σωτήρα Τρικάλων

Η Σωτήρα είναι παλιό βυζαντινό χωριό και βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικώς της πόλης των Τρικάλων, πλάι στον Ληθαίο ποταμό. Το χωριό σχηματίστηκε γύρω από το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (πιθανό μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου των Ζαβλαντίων) ο οποίος χτίστηκε πριν το 1400 μ.χ.


Ανατολικά του στις όχθες του Ληθαίου βρίσκεται η γέφυρα Βαμβέτσου, ένα ξεχασμένο και παρατημένο γεφύρι με πέτρινες καμάρες αντικριστά στις όχθες, και ξύλινη (παλιά) στο υπόλοιπο μέρος της, δημοπρατήθηκε το 1906 και ολοκληρώθηκε μερικώς η κατασκευή του το 1910, κάποτε διευκόλυνε την συγκοινωνία με τα Τρίκαλα και τα γύρω χωριά. Μια τοξωτή γέφυρα με σπουδαία αρχιτεκτονική, που ίσως κεντρίσει την περιέργεια αρκετών συμπολιτών μας να επισκεφτούν τον χώρο, και την φιλοδοξία των τοπικών αρχών να την αναπαλαιώσουν και να την κάνουν προσβάσιμη.

Από την Σωτήρα περνούσε ο αγωγός, το λαγούμι όπως λεγόταν που τροφοδοτούσε την πόλη των Τρικάλων με νερό. Ίχνη του υπάρχουν και σήμερα. Φθάνοντας στο χωριό ο επισκέπτης συναντά δεξιά του στην τοποθεσία Αμπέλια και στη ραχούλα όμορφες εξοχικές κατοικίες. Περνώντας την καμάρα που γεφυρώνει τον Ληθαίο ποταμό συναντά στην πλατεία Μεταμόρφωσης, την παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος δίπλα στην ομώνυμη καινούργια εκκλησία, το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο (σήμερα Νηπιαγωγείο), και το κτίριο που στεγάζεται ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σωτήρας Τρικάλων.


Προχωρώντας συναντά την όμορφη και ανακαινισμένη πλατεία Ειρήνης. Εκεί γύρω βρίσκονται τα καταστήματα του χωριού, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικο, καφετέριες, ταβέρνα, που έχουν κερδίσει την προτίμηση των Τρικαλινών, για τους μεζέδες, τις χαμηλές τιμές, αλλά και το δροσερό και όμορφο περιβάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου