Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Λαγκάδα Ιωαννίνων

Αφού αφήσετε την εθνική οδό Κόνιτσας- Κοζάνης στο 30 χλμ, κατευθύνεστε δεξιά, διασχίζετε μια ακόμα γέφυρα του ποταμού Σαραντάπορου, και ανηφορίζοντας σε 5 χλμ φτάνετε στη Λαγκάδα. Το χωριό, που παλιότερα ονομαζόταν Μπλίσδιανη, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 900 μ, στις δυτικές πλαγιές μιας μεγάλης κοιλάδας που σχηματίζεται στα βόρεια των βουνών Ταμπούρι (υψ. 1876μ) και Γύφτισσα (υψ. 1750μ).


Η Μπλίσδιανη είναι πατρίδα ονομαστών μαστόρων της πέτρας. Ορισμένα από τα φημισμένα αρχοντικά της κωμόπολης της Σιάτιστας, για παράδειγμα, φέρουν επιγραφές με το όνομα μαστόρων και πρωτομαστόρων από το μικρό αυτό χωριό: «Άν ρωτάτε, Άρχοντες ποίος μάστορας το έχτισε, Νάκος το όνομα από χώρα Μπλίσδιανη, Βιλαέτι Κόνιτσα, 1740».

Επίσης επιγραφή που σώζεται στο χωριό Γοργογύρι Τρικάλων μας πληροφορεί ότι Μπλισδιανήτες μαστόροι έκτισαν την εκκλησία του χωριού το 1857. Στα μέσα του 19ου αιώνα ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους του χωριού, αποτελούμενο κυρίως από οικογένειες μαστόρων, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο χωριό Δρακότρυπα της Θεσσαλίας.

Σήμερα στη Λαγκάδα έχουν απομείνει ελάχιστα πέτρινα σπίτια για να θυμίζουν της παλιές εποχές. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, περίπου στους 130, ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία την υλοτομία και την επεξεργασία του ξύλου, στο χωριό υπάρχουν δυο πριονιστήρια, και ορισμένοι συνεχίζουν την εξάσκηση του επαγγέλματος του οικοδόμου.

Στο χωριό ξεχωρίζουν η εκκλησιά της Παναγιάς και το παλιό σχολείο, καθώς και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, με εξαιρετικά δείγματα τοιχογραφιών από Χιονιαδίτες ζωγράφους.
Ωραίες τοποθεσίες γύρω από το χωριό είναι οι πηγές Γλυκονέρι και Ελατιά και το οροπέδιο «λιβάδια» που βρίσκεται ανατολικά του χωριού σε υψόμετρο 1412 μέτρων. Το χωρίο πανηγυρίζει της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου