Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Το Ραπτόπουλο είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό που αποτελεί και την έδρα της Δημοτικής
Ενότητας Ασπροποτάμου, του Δήμου Αγράφων, στην Ευρυτανία. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 880 μ. και διαθέτει εκπληκτική θέα στις ομορφιές στις Ευρυτανικής γης. Το συναντάμε στους πρόποδες του Ντελιδημιού, της Τσούκας – γνωστή για τα υπέροχα δάση της από έλατα και καστανιές – και του Κρί. Από την κορυφή της Τσούκας, υψόμετρο 1475 μ. έχει κανείς πανοραμική θέα της ροής του Αχελώου και των βουνών των Αγράφων και του Βάλτου.


Απέχει απ’ το Καρπενήσι 82 ασφαλτοστρωμένα χιλιόμετρα, ενώ απ’ το Αγρίνιο απέχει 110, επίσης ασφαλτοστρωμένα, χιλιόμετρα. Βέβαια, ο λάτρης του διαφορετικού και της περιπέτειας, διανύοντας περίπου 95 χιλιόμετρα (80 ασφαλτοστρωμένα και 15 χωματόδρομο βατό), μπορεί να έρθει και από την Καρδίτσα (Καρδίτσα –Μουζάκι –χωριά της Αργιθέας –Κέδρα –Πρασιά -Ραπτόπουλο), καθώς και από την Άρτα (Άρτα –Πέτα –Καλεντίνη –Ξηρόκαμπος - Αστροχώρι –Μεγαλόχαρη –Μεσόπυργος –Νέο Αργύρι –Παλιοχώρι –Ραπτόπουλο).

Ας σημειωθεί, ότι και από την Άρτα η απόσταση είναι περίπου η ίδια, ήτοι 80 ασφαλτοστρωμένα χιλιόμετρα και περίπου 20 χωμάτινα, όμως με καλή βατότητα, κυρίως, το καλοκαίρι.

Από την κορυφή της Τσιούκας (υψόμετρο 1.475 μέτρα), η θέα είναι πανοραμική. Το μάτι του επισκέπτη –εκδρομέα …χάνεται. Σαν είναι νύχτα ως και της Πάτρας τα φώτα βλέπει, ενώ τη μέρα… τη μέρα, βλέπει την Αργιθέα, αντικρίζει του Γραμματικού, το Γάβροβο και κάποια από τα χωριά της Άρτας, ταξιδεύει με του Ασπροπόταμου τα αστείρευτα νερά, θωρεί του Βάλτου τα χωριά και τα βουνά, κολυμπάει στων Κρεμαστών την τεχνητή τη λίμνη, βλέπει τον Άγιο Βλάσιο και τα βουνά του κι έπειτα, σα στρέψει το μάτι του βόρεια και ανατολικά, βλέπει και τη …μισή Ευρυτανία! Χωρίς υπερβολή, το βλέμμα του απαλοχαϊδεύει τις ακρώρειες του Μαλάτου, της Γυφτοσπηλιάς, του Γιδόκαστρου, της Στάρας, του Καλόγερου, της Φτέρης, του Κερασόβου το Καυκί και τα Βελούχια ως πέρα!

Το Ραπτόπουλο που απλώνεται από τα Παλούκια ως το Δρυμώνα, τη γέφυρα της Τέμπλας και του Παλαιολόγου, αποτελείται από τους συνοικισμούς: Άνω Ραπτόπουλο (είναι το κεντρικό χωριό), Κάτω Ραπτόπουλο, Συγκέρι, Μηλιά, Κάμπο, Παλαιοχώρι, Πουλιάνα, Τσερνόκα, Ιτέα (Κρετσίστα), Κεραμαριό (Κεραμαριό = Κεραμιδαριό), Καστανιά και Μουτσιάρα (Μουτσιάρα = Τόπος με πολλά νερά).

Παλιότερα, το κεντρικό χωριό, το Άνω Ραπτόπουλο δηλαδή, ήταν παρακάτω. Εκτείνονταν λίγο πάνω απ’ το μύλο του Σαμαρά και σχεδόν έφτανε ως την εκκλησία της Παναγίας, αλλά σιγά –σιγά …ανέβηκε την ανηφοριά κι έφτασε ως εδώ που είναι σήμερα.





2 σχόλια:

  1. Η περιγαφή είναι πολύ καλή αντικειμενική και ακριβής.Μράβο σ΄εκείνο που την επιμελήθηκε.Να σημειώσω μόνο,αν απιτρέπεται, ότι στο Ραπτόπουλο λειτουργεί υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας που εξυπηρετεί μεγάλη περιφέρεια απομονωμένη και απομακρυσμένη απο μεγάλα αστικά κέντρα.Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν αυτές τις ημέρες διότι φημολογείται η κατάργηση του υποκαταστήματος Δεν υπάρχει άλλο υποκατάστημα καμίας τράπεζας μεταξύ Αγρινίου-Μουζακίου Καρδίτσας(220 χλμ.) και Καρπενησίου-Αρτας(160 χλμ.) .Πώς θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της βορειδυτκής ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ και μερικών χωριών του ορεινού Βάλτου ΑΙΤΩΛΟΑΡΝΑΝΊΑΣ καιχωριών της γειτονικής Αργιθέας ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ;;;; Ευχαριστώ για τη φιλοξενία Χρήστος Παπαδήμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναζητάμε την προέλευση του επωνύμου ‘‘Μαυρογόνατος‘‘, για το οποίο γνωρίζουμε οτι είναι το Ραπτόπουλο. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που να μιλά για τις οικογένειες του χωριού; Θαf μας ενδιέφερε.
    Ευχαριστώ. Μπορείτε να στείλετε την παραπομπή στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, fenia.lekka@gmail.com.
    Δρ. Φωτεινή Λέκκα, 6907147774, Καρδίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή