Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ζωφόροι Ηρακλείου Κρήτης

Το χωριό αποτελούσε κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδας έως το 1998 που με το σχέδιο Καποδίστρια έγινε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θραψανού. Το 2011 με το σχέδιο "Καλλικράτης" οι Ζωφόροι αποτελούν πλέον δημοτικό διαμέριαμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο οποίος δημιουργήθηκε απο την συνένωση των δήμων Θραψανού, Αρκαλοχωρίου και Καστελλίου.Βρίσκεται 27 χμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, σε πεδινή περιοχή.


Σύμφωνα με την απογραφή του 1991 έχει 297 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια. Το όνομα του χωριού είναι σύνθετο από τις λέξεις ζωή και φέρω. Πιθανόν η ονομασία του να προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του που «έφεραν ζωή» στην περιοχή με τη δημιουργία του χωριού.

Το χωριό αναφέρεται από τον «Καστροφύλακα» Sofforus με 109 κατοίκους. Κατά την Τουρκοκρατία εδώ κατοικούσαν πολλοί Τούρκοι και λίγες χριστιανικές οικογένειες. Σε περιοχή γύρω στο χωριό που ονομάζεται Αρχοντικά υπήρχαν την εποχή εκείνη τα σπίτια των Τούρκων. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βυζαντινού ρυθμού. Λέγεται ότι όταν οι Τούρκοι θέλησαν να κάψουν την εικόνα του Αγίου, η εικόνα δεν έπαθε απολύτως τίποτα.

Στην ίδια εκκλησία, του προστάτη του χωριού, λέγεται ότι υπήρχε μια καμπάνα χρυσή, την οποία έκρυψαν οι κάτοικοι για να μην την ανακαλύψουν οι Τούρκοι και που δεν έχει βρεθεί ακόμη. Αναφέρεται, επίσης, ότι όταν οι Γερμανοί έφτασαν με αεροπλάνα πάνω από την περιοχή για να τη βομβαρδίσουν, σηκώθηκε ένα σύννεφο, που τους εμπόδιζε να δουν την περιοχή. Γι΄ αυτό το λόγο, αναφέρουν ότι το χωριό δε βομβαρδίστηκε ούτε έπαθε τίποτα κατά τη Γερμανική Κατοχή. Άλλη εκκλησία είναι του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου, που είναι βασιλική, κτισμένη κατά την Τουρκοκρατία. Ονομάζεται έτσι γιατί, όπως πιστεύουν, αν δε νηστέψει κάποιος τη μέρα της γιορτής του Αγίου, στις 29 Αυγούστου, τον πιάνουν ρίγη και υψηλός πυρετός.

Υπάρχει επίσης στα δυτικά του χωριού μια μικρή εκκλησία, της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πριν λίγα χρόνια βρέθηκε το εικόνισμα της Παναγίας, στα ερείπια μιας πολύ παλιάς εκκλησίας και εκεί επάνω χτίστηκε η καινούρια.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου