Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τρικέρι (Πηλίου) Μαγνησίας

Με όλα τα νησιωτικά χαρίσματα, μα και κάτι από τη γοητεία του ορεινού του γείτονα, του Πηλίου, το ναυτικό Τρίκερι στέκει γαλήνιο στην πόρτα του Παγασητικού και σε περιμένει...


Το βλέμμα... σερφάρει στη θάλασσα κι έπειτα σκαλώνει στα διάσπαρτα νησάκια και στις γήινες εξάρσεις που τολμούν εισβολές στον υγρό, γαλάζιο καμβά. Σύντομα η γαλήνη αυτού του ιδιαίτερου τόπου σε απορροφά ολοκληρωτικά και σε χαλαρώνει.

Εγκαταλείποντας το γραφικό λιμανάκι Κόττες, ο δρόμος σκαρφαλώνει με αλλεπάλληλες στροφές σ' ένα μάλλον αδιάφορο τοπίο. Σιγά σιγά ο Παγασητικός χάνεται από τον ορίζοντα. Στην κορυφή του λόφου, σε ύψος 450 μέτρων, μετά ένα γύρισμα του δρόμου η ναυτική πολιτεία αποκαλύπτει τις γειτονιές της.

Αν δεν έχετε ακούσει κάτι για το Τρίκερι, πιθανόν να το προσπεράσετε ανυποψίαστοι και να συνεχίσετε προς την Αγία Κυριακή. Το Τρίκερι θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του μόνο αν του αφιερώσετε χρόνο και αποφασίσετε να περιπλανηθείτε στα καλντερίμια του.

Κάπου στις αρχές του 17ου αιώνα οι κάτοικοι του νησιού Τρίκερι, εδώ στο στενό πέρασμα του Παγασητικού, κουρασμένοι από τις επιδρομές των πειρατών, αποφάσισαν να αναζητήσουν ασφάλεια στα βράχια του αντικρινού βουνού. Κι έτσι εγένετο το ομώνυμο χωριό.

Οι παλιοί Τρικεριώτες, αν και στεριανοί πλέον, δεν ξέχασαν το πάρε-δώσε με τη θάλασσα κι από νωρίς ακολούθησαν τους δρόμους της. Καταπιάστηκαν με το εμπόριο και με τα καράβια τους αλώνιζαν τη Μεσόγειο. Πριν από την Επανάσταση του '21 το χωριό Τρικέρι αριθμούσε 400 οικογένειες και μαζί με την Υδρα, το Γαλαξίδι, τα Ψαρά και τις Σπέτσες θεωρούνταν μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της εποχής. Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά στην κορυφή του απότομου λόφου. Αρχικά παρουσίαζε την αρχιτεκτονική δομή μιας τυπικής νησιώτικης πολιτείας. Τα σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχημάτιζαν με τους εξωτερικούς τοίχους τους ένα κάστρο.

Για να γνωρίσετε λοιπόν το Τρίκερι θα πρέπει να επιστρατεύσετε τα πόδια σας αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης στην είσοδο του οικισμού. Ενας στενός δρόμος φτάνει έως τη δροσερή πλατεία με τα καφενεία και τις ψησταριές. Από εδώ ξεκινά το ανηφορικό καλντερίμι που οδηγεί στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τον εξώστη και την καλύτερη θέα. Κάθε γωνιά της νοικοκυρεμένης πολιτείας κρύβει μια έκπληξη, ενώ σε πολλά σημεία η θάλασσα αποκαλύπτεται αφοπλιστική. Οι εκκλησίες των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Κυριακής και τα παλιά αρχοντικά των καραβοκύρηδων, ξεπροβάλλουν το ένα μετά το άλλο.

Επίνειο του Τρικεριού είναι το ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής (5 χιλιόμετρα) που απλώνει τις γειτονιές του γύρω από το λιμάνι όπου δένουν δεκάδες καΐκια (ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ηπειρωτικής Ελλάδας). Στην προκυμαία υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία που το καλοκαίρι υποδέχονται τους όλο και αυξανόμενους επισκέπτες.

Οι γειτονιές της Αγίας Κυριακής θυμίζουν νησί. Ασβεστωμένα σοκάκια, λιθόκτιστα σπίτια, πιτσιρίκια που ψαρεύουν στον μόλο και παντού σκόρπια σύνεργα ψαρικής, άγκυρες, δίχτυα, παραγάδια...

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το λιλιπούτειο λιμάνι Γεροπλίνα, ξεχασμένο σ' εποχές αλλοτινές. Φτάνετε με αυτοκίνητο από την Αγία Κυριακή (500 μέτρα), μα καλύτερα να το επισκεφτείτε με τα πόδια απολαμβάνοντας μια όμορφη βόλτα. Για την επιστροφή μπορείτε να ακολουθήσετε τον καινούργιο ασφάλτινο δρόμο που συνεχίζει από την Αγία Κυριακή παραλιακά, στη συνέχεια ανηφορίζει το βουνό και καταλήγει στο δρόμο Μηλίνας - Κόττες (3,5 χλμ.).

Τo μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού
Από το Τρίκερι θα κατηφορίσετε για την παραλιακή τοποθεσία Αλογοπόρος. Σε αυτό το σημείο θ' αφήσετε το όχημά σας και θα πάρετε το μικρό καΐκι. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 15 λεπτά θαλάσσιας πορείας για να περάσετε τον στενό δίαυλο που χωρίζει το μικρονήσι από τη μητρική γη.
Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού κυριολεκτικά μοιάζει ξεκομμένο από τον έξω κόσμο. Αν έρχεστε από την Αφυσσο, το Χόρτο, τη Μηλίνα ή από τ' άλλα καλοκαιρινά θέρετρα της περιοχής, θα νιώσετε κυριολεκτικά σαν να πατήσατε σε... άλλο πλανήτη! Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε κανένα άλλου είδους μηχανοκίνητο όχημα. Ο μόνος θόρυβος που ακούγεται είναι από τις ντιζελομηχανές των καϊκιών όταν εγκαταλείπουν, πρωί κι απόγευμα, το λιμάνι.

Η κίνηση στα μαγαζιά της προκυμαίας είναι ζωηρή, αλλά σε ρυθμούς ανθρώπινους. Αλλοδαποί και Ελληνες γίνονται μια παρέα στα καφέ και στις ταβέρνες. Κανείς δεν βιάζεται! Σε λίγο θα έχετε και εσείς αφομοιωθεί πλήρως στους ρυθμούς αυτής της φυσιολογικής, ωστόσο ξεχασμένης, καθημερινότητας.

Το ένα και μοναδικό χωριό του νησιού είναι ο Αγιος Γιάννης ή Παλιό Τρίκερι. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένη όλη την υποδομή. Λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, 3-4 ταβέρνες και μερικά καφέ. Δροσερή είναι η πλατεία με τα αρμυρίκια και τους ευκαλύπτους να τη σκιάζουν. Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη που έδωσε το όνομά της στο λιμανάκι, στέκει κάτασπρη από το 1786.

Οι καλύτερες παραλίες
Βρίσκονται στο νησάκι Παλιό Τρίκερι. Εδώ ξεχωρίζει το ακρογιάλι της Πράσινης Αμμου με τα κρυστάλλινα νερά που μοιάζει με πισίνα (30 λεπτά από το λιμάνι). Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στις παραλίες Αφέτκα (όπου δεσπόζει ένα παλιό και σήμερα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο) και Αγιος Γεώργιος. Οι δυο θαυμάσιες αυτές ακρογιαλιές προσεγγίζονται επίσης από το μοναστήρι της Παναγίας με κατηφορικό μονοπάτι.

Δυτικά από το λιμανάκι του Αϊ-Γιάννη με περπάτημα περίπου 30 λεπτών, θα βρεθείτε στην παραλία της Αγίας Σοφίας. Στην απέναντι ακτή, θα απολαύσετε τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά του Αλογόπορου. Ερχόμενοι από Μηλίνα θα δείτε από ψηλά το «θαύμα» της Τζάστενης. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στη γοητεία αυτής της μοναδικής θαλασσινής γωνιάς και να μην τολμήσετε μια βουτιά στα λαχταριστά νερά της.

Πολιτιστικά
Την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην εορτή του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Τριάδος. Συνήθως υπάρχουν εκδηλώσεις την παραμονή στην κεντρική πλατεία.
6 - 7 Ιουλίου στην Αγία Κυριακή, μεγάλο νησιώτικο γλέντι.
Νησιώτικα γλέντια γίνονται και κάποια Σαββατοκύριακα το καλοκαίρι, είτε στην πλατεία, είτε στην Αγία Κυριακή είτε στο νησί Τρίκερι.
9-10 Σεπτεμβρίου στο τοπικό πανηγύρι στο μοναστήρι στο νησί Τρίκερι. Η εορτή είναι τοπική και συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.
Αξίζει να παραβρεθεί κάποιος σε τοπικό παραδοσιακό γάμο. Η τελετή όταν ακολουθούνται τα τοπικά έθιμα ξεκινά από το πρωί και ολοκληρώνεται μετά το άλλο πρωί με αρκετό χορό.
Ακόμη πολλές εκδηλώσεις γίνονται την εβδομάδα του Πάσχα και την πρωτομαγιά με επίκεντρο την φημισμένη Τρικεριώτικη φορεσιά που οι καταβολές της είναι νησιώτικες.


Fast Ιnfo
Στο παλιό καλντερίμι
Από το χωριό Κόττες οι φίλοι της πεζοπορίας αξίζει να ακολουθήσουν το παλαιό καλντερίμι που για αιώνες ήταν η μονή δίοδος επικοινωνίας της πολιτείας με το υπήνεμο λιμάνι. Να υπολογίζετε λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα έως το Τρίκερι. Στη συνέχεια, μπορείτε να κατηφορίσετε για Αγία Κυρια­κή (1,5 χιλιόμετρα έντονης κατάβασης). Κόττες Είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι που μπορεί να μη σας κερδίσει με την παρουσία του καθώς η αισθητική του μπετόν κυριαρχεί όμως αξίζει να του αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας.

Πρόσβαση
Ο δρόμος από τον Βόλο είναι σχετικά καλός αλλά με πολλές στροφές, με μια νορμάλ ταχύτητα θα σας πάρει περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσετε. Αν ταξιδέψετε τον χειμώνα καλύτερα να έχετε μαζί σας και αλυσίδες μην σας πιάσει κανένας χιονιάς. Αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο μπορείτε να ταξιδέψετε με το ΚΤΕΛ του Βόλου (τηλ. 24210-33253), υπάρχουν δυο λεωφορεία καθημερινά .
Η θαλάσσια οδός είναι ένας άλλος τρόπος για να φτάσεις στο Τρίκερι. Το λιμάνι του Τρίκερι είναι η Αγία Κυριακή και αυτό συνδέεται με τον Βόλο, το νησί Τρίκερι, τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και Σκιάθο. Πλρηροφορείες μπορείτε να βρείτε στο Λιμενικό σταθμό της Αγίας Κυριακής (τηλ. 24230-91400)

Βασικές οδικές διαδρομές
1) Αθήνα - Τρίκερι Απόσταση 400 λχμ.- Χρόνος 5 ώρες
2) Πάτρα - Τρίκερι Απόσταση 380 χλμ. - Χρόνος 5 ώρες και 40 λεπτά
3) Θεσσαλονίκη - Τρίκερι Απόσταση 284 χλμ. - Χρόνος 4 ώρες
4) Βόλος - Τρίκερι Απόσταση 75 χλμ. - Χρόνος 1 ώρες και 50 λεπτά





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου