Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Δεσφίνα Φωκίδας

Στους πρόποδες του βουνού Κίρφυς και σε 600μ. υψόμετρο είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η γραφική Δεσφίνα, κωμόπολη 2500 περίπου κατοίκων. Βρίσκεται κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης Εχεδάμειας (σώζονται λείψανα-λοξωτοί τάφοι κ.ά) που καταστράφηκε από το Μακεδόνα Φίλιππο (355-346 π.Χ.), γενέτειρα του ήρωα του ΄21 Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα και του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.


Στην ευρύτερη περιοχή της Δεσφίνας ο επισκέπτης μπορεί να δει:

-Το ιστορικό από το 1821 μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου,
-Το ναΐδριο των Ταξιαρχών (στον περίβολο του Αγίου Χαράλαμπου), τύπος θολωτής Βασιλικής του 12ου αιώνα με αξιόλογες αλλά φθαρμένες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Στη θέση Συρό-Κάστρο σώζονται ερείπια της αρχαίας πόλης Μεδεώνος, που καταστράφηκε μαζί με την Εχεδεάμεια από το Φίλιππο (Γ΄ Ιερός Πόλεμος).

Σώζεται ακόμη το σπίτι που γεννήθηκε ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, καθώς και του Σπύρου Παπαλουκά. Η γραφική πλατεία και οι παραδοσιακές ταβέρνες χαρακτηρίζουν τη σημερινή Δεσφίνα.

Η Δεσφίνα απέχει 175 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 35 χιλιόμετρα από την Λιβαδειά, 16 χιλιόμετρα από την Αντίκυρα, 30 χιλιόμετρα από την Άμφισσα, 18 χιλιόμετρα από την Ιτέα και 30 χιλιόμετρα από τους Δελφούς και την Αράχωβα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου