Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας

Η Δυτική Φραγκίστα βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας και ανήκει στο Δήμο Αγράφων. Συνορεύει με τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας (δυτικά και νότια) Καρδίτσας βόρεια και Φθιώτιδας ανατολικά. Λόγω του ορεινού της περιοχής ο νομός είναι σχετικά αραιοκατοικημένος και έχει το δεύτερο μικρότερο πληθυσμό στην Ελλάδα μετά το νομό Λευκάδας αν και σαν έκταση είναι μόλις στην 36η θέση. Είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένος από βουνά μεταξύ των οποίων ο Τυμφρηστός και το Παναιτωλικό. Διασχίζεται από τα ποτάμια Αγραφιώτη, Μέγδοβα (Ταυρωπό) και Αχελώο.


Το χωριό βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 760 μ., στην πλαγιά του βουνού. Το όνομά του εικάζεται ότι το πήρε από τον Γιάννη Φραγγίστα, οπλαρχηγό της Ρεντίνας Αγράφων. Σήμερα αριθμεί γύρω στους 700 κατοίκους και αποτελεί το κεφαλοχώρι της περιοχής. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, με πανέμορφη αγιογράφηση και σκαλιστό τέμπλο, και Μνημείο Ηρώων για κατάθεση στεφάνων σε εθνικές εορτές. Στον κεντρικό δρόμο στεγάζεται το Δημαρχείο, ο Ξενώνας και τα σχολεία του χωριού, το Νηπιαγωγείο με το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο με το Επαγγελματικό Λύκειο. Μια βόλτα στο χωριό αποκαλύπτει και τις υπόλοιπες εκκλησίες του χωριού, όπως αυτή του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου. Στα νότια του χωριού υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος για το άλεσμα σιτηρών και καλαμποκιών και νεροτριβή με την παραδοσιακή κάλανη για να πλέουν οι κάτοικοι τα στρωσίδια τους. Στο τελείωμα του χωριού υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας, το οποίο ανήκει και στην Ανατολική Φραγκίστα. Άλλωστε, τα δύο χωριά στέκονται αντικριστά και χωρίζονται από το ρέμα του Κερασοβίτη.


Το τοπίο της περιοχής είναι μοναδικό, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και φυσική ομορφιά. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φιλόξενοι και γεμάτοι ζεστασιά. Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί πολύ καλή τουριστική υποδομή, που αξιοποιεί τις φυσικές ομορφιές, ενώ τα ποτάμια και η φύση που τα περιβάλλει προσφέρονται για όμορφες διαδρομές, αθλήματα βουνού και πρωτόγνωρες εμπειρίες...






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου