Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Χρισσό Φωκίδας

Το Χρισσό είναι χωριό του νομού Φωκίδας. Βρίσκεται πολύ κοντά και δυτικά των Δελφών, στους πρόποδες του Παρνασσού, πάνω από τον Ελαιώνα της Άμφισσας και σε μικρή απόσταση από την Άμφισσα και την Ιτέα, περίπου στο μέσω της διαδρομής μεταξύ των δύο πόλεων. Έχει πληθυσμό 735 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Μέχρι το 1984 γραφόταν Χρυσό οπότε και καθιερώθηκε η σημερινή του γραφή εφόσον επικρατεί η άποψη πως η ονομασία του σχετίζεται με την αρχαία πόλη Κρίσσα που ήταν χτισμένη σ' αυτή την περιοχή και όχι με το πολύτιμο μέταλλο.


Το Χρισσό υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δήμο Δελφών του νομού Φωκίδας. Μαζί με τη Μονή Προφήτη Ηλία (8 κάτοικοι) που βρίσκεται 7χλμ βορειοδυτικά του χωριού, αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Χρισσού, με 743 κατοίκους συνολικά.

Το Χρισσό σήμερα είναι ένα παραδοσιακό και αυστηρά διατηρητέο χωριό, με αναπαλαιωμένα σπίτια που περιβάλλονται από κήπους και αρκετά κτίρια νεοκλασσικής τεχνοτροπίας, πράγμα που υποδηλώνει την παλαιότερη ευημερία των κατοίκων από τα προϊόντα της ελιάς. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταχύτατη ανοικοδόμηση. Επίσης διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες και δύο πλατείες. Η κεντρική πλατεία στην καρδιά του χωριού χαρακτηρίζεται από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τα τρεχούμενα νερά. Έχει πολλές παραδοσιακές, πέτρινες εκκλησίες με προεξέχον το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, περιτριγυριμένο από τα αρχαία τείχη της Κρίσας.


Η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού είναι αγρότες και συγκεκριμένα ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και τα προϊόντα της. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί επώνυμοι το επέλεξαν για να χτίσουν πολυτελή εξοχικά. Στην περιοχή υπάρχουν δύο κάμπινγκ.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου