Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πετρίλο Αργιθέας Καρδίτσας

Το ιστορικό χωριό Πετρίλο 64 χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας και 30 χλμ. ΝΔ του Μουζακίου, είναι
χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μ. και απλωμένο σε ελατόδασος με πολλά νερά. Το Πετρίλο σήμερα είναι η έδρα της Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας και σε αυτό ανήκουν οι μαχαλάδες (συνοικισμοί) Αργυρέικα , Καμπουρέικα , Μάγειρος , Κρανιά(Χάρις), Χαλκιόπουλο , Βασιλάδες , Ρώσση , Λειβάδια , Βλαχογιαννέικα και Κουκλαρέικα. Σήμερα στο χωριό μένουν 30 περίπου άτομα το χειμώνα, ενώ κατά τους θερινούς μήνες γύρω στα 1500.


Ακολουθείται την διαδρομή για το Πετρίλο . Ο δρόμος είναι ασφαλτόστρωτος και συνέχεια ανηφορικός. Ανεβαίνοντας περνάτε ανάμεσα στο δάσος της Οξιάς, μια στάση είναι αναγκαία για να ανάψετε ένα κερί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και να θαυμάσετε την περιοχή από ψηλά.
Ακολουθείται τη διαδρομή δεξιά που οδηγεί στο Πετρίλο ή Πετρίλια όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μην περιμένετε όμως να δείτε το Πετρίλο όπως σας ενημερώνει η πινακίδα που θα συναντήσετε, «Καλώς ήλθατε στο Πετρίλο», γιατί το Πετρίλο αποτελείται από πολλούς μαχαλάδες (οικισμούς) που θα διασχίσετε και είναι απλωμένοι σχεδόν αμφιθεατρικά στο ¨Προσήλιο¨ και το ¨Ζερβό¨ και συνθέτουν ένα ωραίο και αρμονικό οικιστικό σύνολο.

Στην αρχή βρίσκουμε τα ¨Λιβάδια¨, εκεί λειτουργεί ο ξενώνας του ¨Βασιλού¨ όπου μπορείτε να βρείτε φαγητό, καφέ, και να διανυκτερεύσετε. Μην ξεχάσετε να παραγγέλλεται τις τοπικές πίτες και τσαλαφούτι. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, την πηγή ¨Κεφαλόγουρνο¨ και τον καταρράκτη ¨Σούδα του Μάη¨.

Στη συνέχεια συναντάμε το ¨Πολύδροσο (Καμπουρέικα)¨, εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια στον ¨Κώστα Γαντζούδη¨ και μην παραλείψετε να πάτε και στο καφενείο του και να συνομιλήσετε με τους κατοίκους του χωριού.
Στη συνέχεια θα συναντήσετε τα ¨Αργυρέικα¨ από όπου μπορείτε να ανεβείτε στο Μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους και Κοσμά Αιτωλού να επισπευτείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου να βρείτε και τις παρακάμψεις για τους συνοικισμούς Βλαχογιαννέικα, Τεκέικα-Κουκλαρέικα-Παγουρέικα,Λαθηρέικα όπου υπάρχει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου.

Κατόπιν θα φτάσετε στο ¨Μάγειρο¨ όπου εδώ όλοι οι συνοικισμοί έχουν έδρα και βρίσκεται η κοινότητα ¨Ανατολικής Αργιθέας¨. Το χωριό χαρακτηρίζεται από την πλακόστρωτη πλατεία, τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου. Στο πέτρινο σχολείο λειτουργούσε επί Τουρκοκρατίας σχολείο «κοινών γραμμάτων», όπου κατά καιρούς δίδαξαν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αναστάσιος Γόρδος και άλλοι δάσκαλοι του Γένους. Αργότερα στο σχολείο μεταφέρθηκε η κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας από το Σβώλο το 1944.

Εδώ λειτουργεί το παραδοσιακό καφεπαντοπωλείο της ¨Τσιβής Τόλου¨ και στη συνέχεια ανηφορίσετε στο παραδοσιακό μονοπάτι να πάτε τον ¨Πάνω Μάγειρο¨. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε το πλακόστρωτο μονοπάτι μέχρι τον Ιερό Ναός Αγίας Τριάδας (1300μ). Επίσης στον Πάνω Μάγειρο μπορείτε να πάτε από την παράκαμψη στα Αργυρέικα και στη συνέχεια ακολουθώντας τον χωματόδρομο να φτάσετε στον Έλατο που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού ¨Βουτσικάκι¨.

Στο μέσον της διαδρομής συναντούμε την ¨Κρανιά (Χάρις)¨. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ανακαινισμένο πετρόκτιστο αλώνι και η βρύση της Ντούνας. Εδώ ο δρόμος διακλαδίζεται, ευθεία μπορείτε να πάτε στο ¨Τροβάτο¨ και αριστερά στους άλλους οικισμούς του Πετρίλου. Ακολουθώντας το δεξί δρόμο φτάνεται το καφενείο όπου θα βρείτε τον ¨Τόλια Σβενζούρη¨. Εδώ θα δροσιστείτε με κρύο νερό από την βρύση που τρέχει συνέχεια και να επισκεφτείτε τον πετρόκτιστο Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου να ατενίζει γαλήνια τη ρεματιά. Μην παραβλέψετε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναός Αγίου Αθανασίου και τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας με τον αιωνόβιο πλάτανό της.
Επίσης στην είσοδο του οικισμού μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο σύγχρονο πετρόκτιστο παραδοσιακό ξενοδοχείο του ¨Τάσου Αργύρη¨.

Ακολουθώντας τον δρόμο περνάμε στην απέναντι πλευρά, στο ¨Ζερβό¨, μόλις περάσουμε τη μικρή γέφυρα μπορούμε να κάνουμε μια στάση στον ¨Πλατανιά¨ μια τοποθεσία μέσα στα πλατάνια και τρεχούμενα νερά και μετά θα συναντήσουμε το ¨Χαλκιόπουλο¨ με τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου. Πιο πάνω από την εκκλησία είναι το αλώνι, από τα λίγα που διατηρούνται στο χωριό.

Στη συνέχεια συναντάμε τις ¨Βασιλάδες¨ με τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και τον Ιερό Ναό Αγίου Μερκουρίου στην ¨Οξιάρα¨. Εδώ μπορείτε να βρείτε φαγητό και καφέ στην ψησταριά του ¨Θανάση Βασιλού¨. Η θέα είναι φανταστική και μπορείτε να θαυμάσετε πανοραμικά όλο το ¨Προσήλιο¨. Χαμηλά κάτω στο ποτάμι λειτουργεί το καλοκαίρι ο μοναδικός πλέον παραδοσιακός μύλος του ¨Μάργαρη¨ σε όλο το χωριό.

Συνεχίζοντας φτάνουμε στο ¨Ρώσση¨ όπου βρίσκουμε τον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. Μια στάση για αναψυκτικό στο καφενείο του ¨Γώγου Τουραλιά¨.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου