Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Γενέσι Τρικάλων

Το Γενέσι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά του ειδυλλιακού Κόζιακα. Σε απόσταση 23 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, και σε υψόμετρο 357 μέτρα, πάνω σε μια επιφάνεια 15.605 τ.μ. απλώνεται πανέμορφο στην αγκαλιά του Κόζιακα και ατενίζει τον Θεσσαλικό κάμπο. Φθάνοντας στο κέντρο του χωριού, σ' ένα μικρό ξάνοιγμα, δέχεσαι την οικεία ατμόσφαιρα της μικρής κοινωνίας να πλημμυρίζει μέσα σου.


Άνθρωποι απλοί, φιλόξενοι, σε καλωσορίζουν καθισμένοι στο καφενείο, με το τσιπουράκι και με τη διάθεση για κουβέντα. Σιγά, σιγά ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας του τόπου και συγχρόνως με μεγάλη διάθεση και προθυμία σε προτρέπουν για μια ξενάγηση στο μικρό κι αγαπημένο τους χωριό.

Κυριότερο και σημαντικότερο αξιοθέατο ο παλιός νερόμυλος. Περπατώντας αμέριμνα μέσα από τα στενά δρομάκια και κατηφορίζοντας νοτιοδυτικά, λίγο έξω από το χωριό, συναντάς τον λίθινο νερόμυλο. Μοναχικός, πλάι στο ρέμα και σημαδεμένος από τα φθοροποιά κτυπήματα του χρόνου, στέκει αγέρωχος και προσμένει την αναπαλαίωση και την αναγωγή του σε αξιόλογο πολιτιστικό κτίσμα.

Επιστρέφοντας και ανηφορίζοντας σ' ένα τσιμεντένιο δρόμο, λίγο έξω από το χωριό συναντάς την, τοποθεσία της Κρυόβρυσης. Κάθε χρόνο, στο πανηγύρι του χωριού, της Αγίας Παρασκευής, που γίνεται στις 26 Ιουλίου, μετά την πανηγυρική Θεία λειτουργία οι πιστοί κατεβαίνουν στην Κρυόβρυση και κάνουν εκεί τη τελετή της αρτοκλασίας. Τα σκιερά πλατάνια, το παγωμένο νερό της βρύσης και το εξαίσιο τοπίο δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη μαγεία της φύσης και να απολαύσουν τη δροσιά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πάνω από το χωριό υψώνεται η κορυφή της Κόκκας (1.300 μ.), όπου φθάνει κανείς μετά πεζοπορία 2 1/2 ωρών, ή 1 1/2 ώρας από πλάτωμα μέχρι το οποίο φθάνει αυτοκίνητο. Πιο κοντά βρίσκονται τα Διάσελα (500 μ.) και το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος της Κοκκινόβρυσης, όπου μπορεί κανείς και να κατασκηνώσει.

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στο χωριό συναντάς το δημοτικό σχολείο και τις τρείς εκκλησίες, του χωριού, Αγίων Αναργύρων, Αγίας Παρασκευής και Κοίμηση της Θεοτόκου, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη φήμη του χωριού ως το μοναδικό απάτητο μέρος από τους Τούρκους, κατά την τουρκοκρατία.

Το Γενέσι πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο: στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) στην ομώνυμη εκκλησία στην Κρυόβρυση, τον Δεκαπενταύγουστο στην κοιμητηριακή εκκλησία της Παναγίας και των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου) στην ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Την ημέρα των πανηγυριών προσφέρεται φαγητό από καζάνι και της Αγίας Παρασκευής γίνεται γλέντι με κλαρίνα στην πλατεία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκκλησία, Κοίμηση της Θεοτόκου, που θεωρείται η παλαιότερη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου