Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Μαζαράκι Αχαΐας

Το Μαζαράκι (Κάτω Μαζαράκι) αποτελεί ένα σύγχρονο χωριό με 960 κατοίκους, που όμως
εξακολουθεί να διατηρεί τις παραδόσεις του. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την Πάτρα, 13 χιλιόμετρα από την κοντινότερη παραλία και βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρων ανάμεσα σε μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων και αμπελώνων.


Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες για τη νεολαία μας, παντοπωλεία με όλα τα απαραίτητα είδη, ταχυδρομικό πρακτορείο, φροντιστήριο ξένων γλωσσών, φαρμακείο και ιατρείο. Για τους μικρούς μαθητές μας υπάρχει το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο και η εκπαίδευση τους συνεχίζεται στο ενιαίο λύκειο Λουσικών.

Οι δραστηριότητες του χωριού είναι κυρίως αγροτικές με έμφαση στα παρακάτω προϊόντα:

  • Ελιές και Ελαιόλαδο
  • Σταφύλια, Κρασί και Τσίπουρο
  • Πτηνοτροφία και Κτηνοτροφία


Άνω Μαζαράκι
Το Άνω Μαζαράκι, είναι χωριό της Αχαΐας χτισμένο στο Παναχαϊκό σε υψόμετρο 1.130 μέτρων. Το χωριό σήμερα δεν κατοικείται μόνιμα παρά μόνο εποχιακά το καλοκαίρι, όπως και ο οικισμός Ρακίτα. Το Μαζαράκι λόγω της θέσης του αποκλείεται συχνά από το χιόνι, αναφέρεται ότι το 1963 έμεινε για 2 μήνες αποκλεισμένο. Λόγω της εγκατάλειψής του ηλεκτρικό ρεύμα απέκτησε μόλις το 1986.

Ρακίτα
Η Ρακίτα είναι οικισμός που ανήκει στο Μαζαράκι, εκεί έχει βρεθεί γεωμετρικός ναός της Αρτέμιδος αλλά και μικρά κυλινδρικά ομοιώματα σιταποθηκών. Μάλιστα κοντά στο Μαζαράκι και τη Ρακίτα έγινε η μάχη της Καυκαριάς όπου αναφέρεται ότι οι Μαζαρακαίοι αγωνιστές που πήραν μέρος στη μάχη λειτούργησαν πριν την μάχη στον ναό της Αγίας Παρασκευής, σήμερα Ρακίτα, όπου με την βοήθεια της νίκησαν.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου