Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Καστράκι Φαρσάλων

Το Καστράκι είναι χωριό του νομού Λάρισας. Το χωριό υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα
Ναρθακίου του δήμου Φαρσάλων. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης των Φαρσάλων και σε απόσταση 16 χλμ. από αυτή, δίπλα στον ρου του ποταμού Ενιπέα.


Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 330 μέτρων. Μέχρι πριν μερικά χρόνια το χωριό δεν είχε μόνιμους κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 60 κατοίκους, ενώ εποχιακά έχει περισσότερους. Την δεκαετία του ’70 υπήρχαν 130 περίπου μόνιμοι κάτοικοι αμιγώς Σαρακατσάνοι.

Το αρχικό (Τούρκικο) όνομα του χωριού ήταν Κουκλάμπασι (τουρκικά: kukla başı), και όχι Κουκλόμπασι όπως εσφαλμένα λέγετε λόγω παραφθοράς και σημαίνει κεφάλι κούκλας (άγνωστο γιατί είχε αυτό το όνομα). Με γενική εντολή της Νομαρχίας, το 1957, μετονομάστηκαν πολλά χωριά του νομού Λάρισας, έτσι έγινε και η αλλαγή του ονόματος του χωριού σε Καστράκιον (Καστράκι πλέον). Το νέο όνομα, οφείλεται σε λείψανα τειχών και θέσης ενός κάστρου, που βρέθηκαν σε ένα λόφο, σε απόσταση περίπου 3 χλμ βόρεια του χωριού. Η αρχική πρόθεση των κατοίκων ήταν να ονομάσουν το χωριό «Νεράιδα» από το όνομα του βουνού που βρίσκεται ΝΑ του χωριού και το ονομάζουν «Νεραιδή». Το όνομα αυτό όμως είχε ήδη δοθεί από το 1927 σε διπλανό χωριό.


Το χωριό ξεκίνησε ως αμιγώς κτηνοτροφικό. Στα πρώτα χρόνια τα βοσκοτόπια του φιλοξενούσαν περισσότερα από πέντε χιλιάδες( 5.000) πρόβατα. Λιγοστά ήταν τα γίδια και πολύ λίγα τα γελάδια. Μετά τον 2ο Π.Π που άρχισε η ενηλικίωση της δεύτερης γενιάς κατόχων του κτήματος άρχισε σιγά-σιγά και η καλλιέργεια μικρών εκτάσεων. Από το ’50 μέχρι και τα μέσα του ’70 υπήρχε παράλληλη απασχόληση με την γεωργία και την κτηνοτροφία, με την δεύτερη να βαίνει σταθερά μειούμενη μέχρι δεκαετία του ’80 όπου σχεδόν έπαψε να υπάρχει. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι περίπου 11.000 στρέμματα, και μοιράζονται κατά κύριο λόγο σε σιτάρι, κριθάρι αλλά καλλιεργούνται επίσης βαμβάκι σε ικανές εκτάσεις, βίκος, τριφύλλι και τα τελευταία χρόνια φακή, ρεβίθια και περιστασιακά διάφορα άλλα δημητριακά και ψυχανθή. Με το πρόγραμμα δάσωσης, έχουν καλυφθεί και αρκετές εκτάσεις με ακακίες και λιγότερες με καρυδιές Εγκαταστάθηκε επίσης και μια μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου