Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Καρίτσα Λάρισας

Η Καρύτσα ή Καρίτσα  είναι οικισμός του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου
Ευρυμενών του νομού Λαρίσης, σε υψόμετρο 300μ..Από τον Ιανουάριο του 2011 ανήκει στον Καλλικρατειακό δήμο Αγιάς. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Λάρισας κοντά στις εκβολές του ποταμού Πηνειού στο Αιγαίο πέλαγος. Έχει 535 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001.



Η Καρύτσα είναι χτισμένη πάνω σε πλαγιά του Κισσάβου σε υψόμετρο 250 μ. και χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και την απέραντη θέα προς της θάλασσα. Ο πρώτος οικισμός ήταν το Οικονομείο κοντά στη Μονή του Αγίου Δημητρίου. Οι κάτοικοι μετοίκησαν στη σημερινή τοποθεσία του χωριού λόγω πανώλης κοντά στον 10ο αι. π.Χ.
Κύριες ασχολίες των μόνιμων κατοίκων του χωριού είναι η παραγωγή κάστανου και ελιάς, η αλιεία και ο τουρισμός. Ασχολούνται επίσης με δασικές εργασίες και τον τουρισμό.

Αξιόλογη είναι πηγή μεταλλικού νερού Κόκκινο Νερό με ιαματικές ιδιότητες. Η περιοχή είναι πνιγμένη σε δάση με καστανιές, αριές, οξιές, κουμαριές, στα οποία διαβιούν αγριογούρουνα, ζαρκάδια, σκίουροι, φασιανοί κ.ά.

Πολύ πλούσια είναι η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει, κάνοντας περιπάτους στις κορυφές Αγία Τριάδα, Προφήτης Ηλίας, Δραγάστα και στα μονοπάτια προς τις μικρές και έρημες παραλίες, όπως Πλατιά Άμμος, Παναγίτσα, Καλύβι, Ψαρόλακας. Το Αγριόπρινο, σε απόσταση 4 χλμ. από το χωριό, είναι ιδανικός χώρος αναψυχής και η πρόσβαση γίνεται από τον επαρχιακό δρόμο Καρύτσας-Σπηλιάς. Τα πλούσια νερά δικαιολογούν την ύπαρξη του νερόμυλου και τα πολλά γεφύρια.

Οι παλιότερες εκκλησίες της Καρύτσας είναι αφιερωμένες στον Άγ. Αθανάσιο και τον Άγ. Νικόλαο, ενώ πολιούχοι είναι οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες. Ωστόσο πανηγύρια με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις γίνονται του Αγ. Πνεύματος και το Δεκαπενταύγουστο. Η σημαντικότερη, όμως, εκδήλωση είναι η γιορτή του κάστανου τον Οκτώβρη με έκθεση λαογραφικού υλικού, δωρεάν προσφορά καστάνων και λαϊκό γλέντι.

Το χωριό φημίζεται για την γιορτή του κάστανου που λαμβάνει χώρα στα μέσα του Οκτώβρη στην πλατεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δωρεάν ψητά κάστανα και να διασκεδάσουν στο λαϊκό γλέντι.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου