Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ζυγοβίστι Αρκαδίας

Μία ανάσα από τον ουρανό, ανάμεσα στα άστρα και τα σύννεφα, δεσπόζει σε υψόμετρο 1280
μέτρων το Ζυγοβίστι Αρκαδίας. Το χωριό αυτό «στελέχωσε» την προσωπική φρουρά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατά την επανάσταση του 1821. Το «Καρφί» επισκέφθηκε το ηρωικό χωριό του «Σώματος των Αθανάτων», το Ζυγοβίστι και σας περιγράφει τους τόσο καλά κρυμμένους εδώ και αιώνες ιστορικούς θησαυρούς του.


Το Ζυγοβίστι χρονολογείται από το 170 μ.Χ. Οι πελασγικοί ογκόλιθοι που έχουν βρεθεί στο χωριό, υποδηλώνουν πως υπήρξε πελασγικός συνοικισμός. Ο Παυσανίας, στα «Αρκαδικά του», λέει πως στο Ζυγοβίστι βρισκόταν κρυμμένος ο τάφος της Καλλιστώς και το ιερό της Καλλίστης Άρτεμης.

Για πρώτη φορά, τα νεότερα χρόνια, το Ζυγοβίστι με τη σημερινή του ονομασία κατοικείται το 1461.

Οι ερμηνείες που δίνονται για την ονομασίας του χωριού είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από τη λέξη «Ζυγός» (ελληνική) και τη λέξη «βίστι» (σλάβικη), που σημαίνει «Θέα από ψηλά» ή «Χωρίον όπισθεν του όρους».

Ο μεγαλύτερος μελετητής τοπωνυμιών της γης, ο Γερμανός Max Vasmer, στο βιβλίο του στο «Die Slaven in Griechenland» (Βερολίνο, 1941) δηλώνει πως η λέξη προέρχεται από το βουλγάρικο «Zvegoviste», που σημαίνει «Καμένη γη» και από την ελληνική λέξη «Ζυγός» που, σύμφωνα με την παράδοση, κατά την ίδρυση του χωριού έθαψαν στην γη δύο βόδια με το ζυγό τους.

Το Ζυγοβίστι είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων στις πλαγιές του Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Σωτήρα, ενώ αξιοσημείωτα κτίσματα είναι το παλαιό δημοτικό σχολείο, το Καποδιστριακό Διδακτήριο, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1957 και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου