Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Βελημάχι Αρκαδίας

Το Βελημάχι από τα πιο ορεινά χωριά του Δήμου Γορτυνίας, βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων, στα βορειοδυτικά όρια του νομού Αρκαδίας, με πιο κοντινά χωριά το Καρδαρίτσι, τους Παραλογγούς, το Βυδιάκι, την Κοντοβάζαινα.


Τα Αφροδίσια όρη (σε 1447 μ. υψόμετρο) ορθώνονται στη βορειανατολική πλευρά του Βελημαχίου, με την εκκλησία της Ανάληψης του Κυρίου να δεσπόζει στην κορφή τους και στην πίσω πλευρά των ορέων, να κείτονται σκαρφαλωμένοι οι παραδοσιακοί οικισμοί Δεχούνι και Βεσίνι, που ανήκουν στο γειτονικό νομό Αχαϊας. O ποταμός Ερύμανθος αποτελεί το φυσικό δυτικό όριο με το νομό Ηλείας, πηγάζει βορειοδυτικά από την ομόνυμη οροσειρά, αφήνοντας στη δυτική πλευρά τα χωριά Κούμανη, Φολόη και το προστατευόμενο δρύινο δάσος και τα χωριά Λάμπεια και Ορεινή στη βόρεια πλευρά.

Αξιοθέατα
Με την είσοδό μας στο Βελημάχι, συναντάμε τους φιλόξενους κατοίκους του, οι οποίοι στις μέρες μας ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία σε μικρές ποτιστικές εκτάσεις για ιδιόχρηση και καλλιέργεια ζωοτροφών.
Στις γιορτινές εκδηλώσεις και χαρές έρχονται στην κεντρική πλατεία όπου γίνονται τα παραδοσιακά πανηγύρια το καλοκαίρι, στις εορτές της Αγίας Παρασκευής και πολλές φορές της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Κύρια γνωρίσματα του Βελημαχίου στην κεντρική πλατεία του με τα πλατάνια και την πέτρινη βρύση, με τον τρίκλιτο μετά τρούλου «Ιερό Ναό Κοιμήσης της Θεοτόκου», το επιβλητικό καμπαναριό, το Ηρώο Πεσόντων Βελημαχιτών, το ιστορικό παλιό κτίριο που λειτούργησε το Σχολαρχείο, η βρύση Κουλά δίπλα στην πλατεία και στο γεφυράκι, το γραφείο της Κοινότητας με το ξενώνα φιλοξενίας, το σχολείο με την παιδική χαρά και τα εκθέματα του δημοτικού σχολείου Βελημαχίου, το σύγχρονο αθλητικό κέντρο στο δρόμο προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και το Καρδαρίτσι, το παλιό σχολείο στη Σούδελη με χρήση του Συλλόγου Σούδελης-Απόσκιας, η «Αγία Τριάδα», η βρύση Γούμενου στην Απόσκια και άλλα πολλά, βρύσες, νερόμυλοι, νεροτριβές, ξωκκλήσια..!

Πρόσβαση στο Βελημάχι
Ερχόμενοι από την Πάτρα ή την Τρίπολη, μέσω του 111 δρόμου Πάτρας-Τρίπολης, συναντάμε τα Τριπόταμα (την αρχαία Ψωφίδα) και κάνουμε στροφή προς το Βελημάχι, όπου φτάνουμε σε μισή ώρα ή 14 χλμ απόσταση.

Όταν ερχόμαστε από την Αθήνα (περίπου 230 χλμ), περνάμε το Αρτεμίσιο όρος και μετά την έξοδο από το τούνελ στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα, Λαγκάδια, Ολυμπία. Περνάμε το Λεβίδι και μετά ακριβώς από τη Βλαχέρνα αν στρίψουμε στον 111 δρόμο προς Καλάβρυτα, Τριπόταμα, Βελημάχι, θα είμαστε σε 1 ώρα περίπου με το ΙΧ από τη Βλαχέρνα, αλλιώς αν συνεχίσουμε ευθεία προς Βυτίνα, Λαγκάδια, τότε στο Σταυροδρόμι θα ανέβουμε προς Τρόπαια, μετά προς τη λίμνη Λάδωνα όπου είναι το ομώνυμο φράγμα, θα περάσουμε τα χωριά Βάχλια, Δήμητρα, Κοντοβάζαινα και Βελημάχι (1,5 ώρες με το ΙΧ από τη Βλαχέρνα). Εναλλακτικά, μετά το Σταυροδρόμι, μπορούμε να συνεχίσουμε έως το Τουμπίτσι και να ανέβουμε περνώντας μπροστά από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Λάδωνα, προς Βούτση, Μποκοβίνα(Πελέκι), Βελημάχι (50 λεπτά της ώρας με το ΙΧ από το Τουμπίτσι). Αυτή η διαδρομή, μέσω Τουμπίτσι, κυρίως προτιμάται όταν ερχόμαστε από τον Πύργο ή την Αρχαία Ολυμπία.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου