Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Νέα Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης

Ο οικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας, 12 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη, κατοικήθηκε αρχικά από
πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, που ανέπτυξαν από παλιά κυρίως την γεωργία (στα εύφορα κληροτεμάχια που τους παραχωρήθηκαν) και λιγότερο το εμπόριο.


Αργότερα απασχολήθηκαν στην βιομηχανία, στις κατασκευές και άλλες υπηρεσίες. Η Ν. Φιλαδέλφεια ήταν πάντοτε μια ανοιχτή κοινότητα(οικονομικά και πολιτισμικά) λόγω της εγγύτητας της με την συμπρωτεύουσα και επειδή αποτελούσε πέρασμα προς βορρά οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Σήμερα μαζί με την Πεντάλοφο, την Νεοχωρούδα και άλλους οικισμούς ανήκει στον Δήμο Ωραιουκάστρου του Νομού Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της αυξάνεται συνεχώς, με πόλους έλξης την φυσική της ομορφιά, τους πρόσχαρους κατοίκους της, την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου, τους άνετους δρόμους, τα προσεγμένα οικοδομικά τετράγωνα κ.α.

Στο χώρο πίσω από το άλσος ανακαλύφθηκαν πρόσφατα αρχαία ευρήματα τα οποία εκθέτονται στο αρχαιολογικό μουσείο, ενώ στην κοντινή Πικρολίμνη λειτουργούν τα φημισμένα ιαματικά λασπόλουτρα και ξενοδοχειακή μονάδα.

Στη Ν.Φιλαδέλφεια σήμερα είναι διαθέσιμα: τακτικό αστικό λεωφορείο, Κ.Ε.Π. , αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο, δημοτικό σχολείο - νηπιαγωγείο, σούπερ μάρκετ, κέντρο ξένων γλωσσών, πολιτιστικό κέντρο και μια όμορφη τετράγωνη πλατεία με κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ένας μοναδικός χώρος αναψυχής, το καταπράσινο άλσος Παναγίας Φιλαδελφειώτισας δίπλα στις όχθες του Γαλλικού ποταμού.

Η Ν. Φιλαδέλφεια μπορεί αληθινά να προσφέρει σε εκείνους που την επιζητούν, την ξέγνοιαστη ζωή κοντά στη φύση και μακριά από το θόρυβο και το άγχος της πόλης ένα σπίτι σε προάστιο, πολύ κοντά στην πόλη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου