Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ανθοχώρι (Μπέλεσι) Βοιωτίας


Το Ανθοχώρι είναι μικρό χωριό του νομού Βοιωτίας του δήμου Λεβαδέων. Μέχρι το 2010 ανήκε
διοικητικά στον δήμο Χαιρώνειας. Βρίσκεται βόρεια της Χαιρώνειας κοντά στα σύνορα της Βοιωτίας με τον νομό Φθιώτιδας.


Έχει πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 308 κατοίκους. Το χωριό ονομαζόταν Μπέλεσι μέχρι το 1928, οπότε μετονομάστηκε σε Ανθοχώρι. Το χωριό εικάζεται ότι δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από νομάδες κτηνοτρόφους ( Ηπειρώτες και Σαρακατσαναίους ) και κατοίκους γειτονικών χωριών τα οποία καταστράφηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους,τους Ιταλούς καθώς και άλλους επίδοξους κατακτητές τους τον 18ο αι. ,τον 19ο αι. και τον 20ο αι μ.Χ.

Το Ανθοχώρι πανηγυρίζει στις 8 Μαΐου στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννου και της Αναλήψεως (κινητή εορτή) στον εγκαταλειμμένο οικισμό Τσάρεσι,γιορτάζοντας στην πλατεία του χωριού με μεγάλο γλέντι.

Το χωριό κτισμένο πάνω στον λόφο του Ανθοχωρίου ή Κουτσούρι, βρίσκεται σε "κεντρικό σημείο" καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά σε πόλεις-αξιοθέατα όπως είναι η Αράχωβα, η Λιβαδειά ή Λειβαδιά,η Αταλάντη, η Ελάτεια και άλλες κωμοπόλεις. Είναι λόφος οχι ιδιαιτέρου μεγέθους στον οποίο έχει χτιστεί το γραφικό χωριό Ανθοχώρι. Είναι μεσσαίου ύψους φτάνοντας μέχρι τα 300 περίπου μέτρα.


Όσον αφορά τις επαγγελματικές ασχολίες των μονίμων κατοίκων εκεί.Οι περισσότεροι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία εκμεταλευόμενοι τον πλούσιο κατακόρυφο διαμελισμό της περιοχής και την άφθονη έκταση της πεδιάδας.Επιπροσθέτως ο ποταμός Κηφισός(Βοιωτικός) χαρίζει γονιμότητα στη γη, κάνοντας αυτόν έναν ακόμη λόγο της ιδιαίτερης ασχολίας των κατοίκων με τη γεωργία.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου