Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ελαταριά (Λαμπανίτσα) Παραμυθιάς

Η Ελαταριά (Λαμπανίτσα) είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της Φύσης σε υψόμετρο 1500μ, 12 χλμ βόρεια της Παραμυθιάς, στην Ήπειρο. Το ελατόδασος της Ελαταριάς ξεχύνεται σε έκταση 6.000 στρεμμάτων με ενα εκπληκτικό φαράγγι να το χωρίζει από τα άκρα του. Στην κοινότητα το χειμώνα δεν κατοικεί κανένας και μόνο λάτρεις της φύσης θα συναντήσεις εκεί.


Στην Ελαταριά θα συναντήσουμε μερικά από τα πιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Σημείο αναφοράς το Πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και το αντάμωμα των απανταχού Λαμπανιτιών. Στο όνομα (Λαμπανίτσα) η κατάληξη δηλώνει προέλευση σερβική (σλαβική) ως αποτέλεσμα των Σέρβων που κατέβηκαν τον 12ο αιώνα επί Στέφανου Ούρεση. Πιο συγκεκριμένα η κατάληξη -ίτσα χρησιμοποιείται ως υποκοριστικό ή χαϊδευτικό. Επιπρόσθετα καταλήξεις όπως -βίτσα προσδίδουν την σημασία του γεμάτου, πλήρες (Π.χ. Πετροβίτσα) ή ακόμα καταληξη -οβό ή ουβό προσδίδει την σημασία του κλειστού, αποπνικτικού χώρου, (Π.χ Μέτσοβο, Πόποβο, Τσεπέλοβο).Τα ονόματα μείνανε έτσι μέχρι τη δικτατορία Μεταξά που τα άλλαξε σε πιο "ελληνοποιημένα" ή τα κατήργησε εντελώς. Μερικά ευτυχώς "ξεφύγανε", και θυμίζουνε και αυτά την πορεία της ιστορίας.

Πρόσβαση στην Ελαταριά
Αλλαγές έχουν γίνει στον τρόπο πρόσβασης στην Λαμπανίτσα. Η Εγνατία σε συνδυασμό με τον νέο δρόμο που οδηγεί στο χωριό άλλαξε τον χάρτη της περιοχής και έκανε την πρόσβαση πιο εύκολη από ποτέ. Θα προσπαθήσω με φωτογραφίες της διαδρομής να σας καθοδηγήσω μέχρι να φτάσετε στον χωρίο.


Ερχόμενοι μέσω της Εγνατίας από Γιάννενα πριν από το Λευτροχώρι θα συναντήσετε την παραπάνω πινακίδα που οδηγεί προς Σούλι, Βερενίκη. Θα στρίψετε δεξιά στην έξοδο. Μόλις φτάσετε στην πρώτη διασταύρωση θα στρίψετε και πάλι δεξιά με κατεύθυνση προς Βερενίκη.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου