Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Μύρισε Άνοιξη! Φτιάξε τον δικό σου «Μάρτη» με τον πιο εύκολο τρόπο!

Επιτέλους η πρώτη μέρα της Άνοιξης ήρθε και φυσικά, η μισή χαρά της μέρας είναι η κατασκευή του παραδοσιακού βραχιολιού που φοράς στο χέρι σου σηματοδοτώντας τον ερχομό της νέας εποχής. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το δημοφιλές αυτό έθιμο έχει επανέλθει για τα καλά, οπότε πολλοί από εμάς επιλέγουμε να κοσμήσουμε το χέρι μας με το αγαπημένο ερυθρόλευκο βραχιολάκι, που μας φέρνει στο μυαλό την Άνοιξη, ευχάριστα συναισθήματα και πάνω από όλα παιδικές αναμνήσεις.


Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη των χρόνων, με κάποιους να υποστηρίζουν πως ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και τα Ελευσίνια Μυστήρια. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι πως η καταγωγή του είναι βαλκανική.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά, που δημιουργείται από μία κόκκινη και μια λευκή κλωστή, φοριέται στα χέρια -των παιδιών παλιότερα- από την πρώτη έως και την τελευταία μέρα του μήνα, προκειμένου να προστατευτούν από τον έντονο, ανοιξιάτικο ήλιο, ενώ στο τέλος του μήνα το «κόσμημα» αφήνουν πάνω σε τριανταφυλλιές, για να το βρουν τα πουλιά, που την περίοδο εκείνη χτίζουν τις φωλιές τους.

Αν θέλεις κι εσύ να ακολουθήσεις για ακόμα μια χρονιά το έθιμο αυτό, έχεις λίγο χρόνο ακόμα για να φτιάξεις τον δικό σου «Μάρτη». Παρακάτω θα βρεις το βίντεο που θα σε βοηθήσει να τον κατασκευάσεις εύκολα στο άψε σβήσε!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου