Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ελληνικό (Μουλάτσι) Αρκαδίας

Το Ελληνικό η αλλιως Μουλάτσι, είναι χτισμένο επάνω σε τρεις λοφίσκους σε υψόμετρο 700 μ., εξ ου και το προσωνύμιό του«Τρίλοφο». Ανήκει στην επαρχία Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας κι ευρίσκεται μεταξύ Στεμνίτσας προς βορρά, όπου προβάλλει το όρος Υψούς (Κλινίτσα: 1516μ.) και Καρύταινας προς νότο. Νοτίως απλώνεται εξάλλου το οροπέδιο της Μεγαλοπόλεως, ορατό από την θέση Άγιος Γεώργιος, ενώ νοτιοδυτικά διακρίνεται το Λύκαιο όρος της Ολυμπίας.


Προς δυσμάς φαίνεται το χωριό Ατσίχωλος φαίνεται, το οποίο διασχίζει ο γνωστός από την μυθολογία μας ποταμός Λούσιος, όπου οι Νύμφες Αργώ, Θεισόα και Νέδα έλουσαν τον Αρκάδα Δία. Το Ελληνικό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας.

Το Ελληνικό (με την ονομασία Μουλάτσι) αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1515. Το χωριό αναφερόταν ως φέουδο του Αχμέτ Μπέη με πληθυσμό αποτελούμενο από 41 οικογένειες, 5 αγάμους και 1 χήρα. Το 1690 αναφέρεται από τον Βενετό περιηγητή Aντόνιο Ρακιφίκο. Σε απογραφή των Βενετών το 1700 εμφανίζεται να έχει 148 κατοίκους. Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821.


Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ο οικισμός εντάχθηκε διοικητικά στον Δήμο Τρικολώνων, έδρα του οποίου ήταν η γειτονική Στεμνίτσα. Υπήρξε ξεχωριστή κοινότητα στο διάστημα 1912-1998 οπότε εντάχθηκε στον νέο δήμο Τρικολόνων που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου