Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Πλατανιά Κοζάνης

Ονομαζόταν παλιότερα «Μπουμπούστι», δηλαδή λουλούδι, γιατί στα χρόνια του Μ. Αλέξανδρου
ήταν το θέρετρο Μακεδόνων Βασιλιάδων. Ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες του Πόντου. Σήμερα κατοικείται από 80 άτομα και φτάνουν τα 150 το καλοκαίρι. Περίπου 300 άτομα είναι μετανάστες στην Αμερική, Αυστραλία και Γερμανία. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται αιωνόβιος πλάτανος, του οποίου η ηλικία δεν έχει εξακριβωθεί, όμως οι κάτοικοι λένε πως είναι τουλάχιστον 500 χρονών.


Η Πλατανιά (Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς - Δημοτική Ενότητα ΝΕΑΠΟΛΗΣ), ανήκει στον δήμο ΒΟΪΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Πλατανιά”. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Πλατανιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πλατανιάς, του πρώην Δήμου ΝΕΑΠΟΛΗΣ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ.


Η Πλατανιά έχει υψόμετρο 679 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,3782591406 και γεωγραφικό μήκος 21,3472430571. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Πλατανιά θα βρείτε εδώ.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου