Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Χειμερινό Βοΐου Κοζάνης

Το Χειμερινό είναι χωριό της επαρχίας Βοΐου του Νομού Κοζάνης και βρίσκεται περίπου τρία (3) χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Νεάπολης. Είναι κτισμένο στην νότια πλευρά λόφου, που στους πρόποδες του ανατολικά του ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας και νότια ρέει το Λιμπίνι, παραπόταμος του Αλιάκμονα. Το μέσο υψόμετρο είναι περίπου 660 μέτρα.


Ο οικισμός στην σημερινή θέση είναι νέος. Υπάρχουν ενδείξεις και ευρήματα ότι υπήρχε αρχαίος οικισμός,που καταστράφηκε με την κατάληψη της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς. Ίχνη υπάρχουν στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου και στην θέση Παλιά Μνήματα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το χωριό ονομάζεται Βαΐπες και ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είχε 320 κάτοικους μουσουλμάνους, Βαλαάδες. (Βαλαάδες, είναι απόγονοι εξισλαμισμένων Ελλήνων χριστιανών, οι οποίοι διατήρησαν την Ελληνική γλώσσα).

Τον Οκτώβριο του 1912 το Βαΐπες απελευθερώνεται και περιέρχεται στην Ελλάδα. Στις 31 Δεκεμβρίου 1918 δημιουργείται η κοινότητα Βαΐπες με έδρα τον ομώνυμο οικισμό, αποτελούμενη από τους οικισμούς Βαΐπες και Γκινοσίου. (Στις 24 Σεπτεμβρίου 1919 ο οικισμός Γκινόσιον αποσπάται από την κοινότητα Βαΐπες )

Το 1923, με την ανταλλαγή πληθυσμών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λοζάννης, ο μουσουλμανικός πληθυσμός του χωριού αποχωρεί για την Τουρκία και στη θέση του εγκαταστάθηκαν, πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Η εγκατάσταση των προσφύγων έγινε από το 1923 έως το 1927 και εγκαταστάθηκαν 61 οικογένειες συνολικά 216 κάτοικοι.

Στις 20/8/1927, άλλαξε το όνομα του οικισμού και της Κοινότητας Βαΐπες σε οικισμό και κοινότητα Χειμερινού. Το 1937-1938 κτίζεται το Δημοτικό Σχολείο. Το 1941 με 1944 κατά την διάρκεια της διπλής κατοχής από Γερμανούς και Ιταλούς το Χειμερινό κάηκε από τους κατακτητές δύο φορές και πλήρωσε την αντιστασιακή δράση με εκτελέσεις κατοίκων του. Το 1952 κτίζεται η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 7 Αυγούστου 1986 η Κοινότητα Χειμερινού συνενώνεται με την Κοινότητα Νεάπολης για την δημιουργία του Δήμου Νεάπολης και ονομάζεται Δημοτικό Διαμέρισμα Χειμερινού.

Από την 1 Ιανουαρίου 2011, το Δημοτικό Διαμέρισμα Χειμερινού ανήκει διοικητικά στον διευρυμένο Δήμου Βοΐου με έδρα την Σιάτιστα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου