Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Λιβαδάκι Αρκαδίας

Το Λιβαδάκι (ονομαζόμενο παλαιότερα και Τσιάρεσι ή Τοταρέσι) είναι χωριό της Αρκαδίας, που υπάγεται στο Δήμο Γορτυνίας στην Πελοπόννησο και βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη γέφυρα του Ερυμάνθου. Χωρίζεται στο Πάνω και το Κάτω Χωριό, όπου βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια, καθώς και η αγορά, το δημοτικό σχολείο και το δημοτικό κατάστημα.


Στην ανατολική άκρη του Πάνω Χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το νεκροταφείο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές ελιές, λόγω του ήπιου κλίματος, του ποταμού Λάδωνα που βρίσκεται κοντά και της γεωλογικής σύστασης του εδάφους. Το κοντινό δάσος της Κάπελης εκχερσώθηκε και τμήματά του παραχωρήθηκαν στους κατοίκους για καλλιέργεια, ασχολία που σήμερα έχει περιοριστεί λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Το Λιβαδάκι δημιουργήθηκε στο διάστημα από τα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα (λίγα χρόνια πριν την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821). Κατά την πρώτη απογραφή του 1829 το χωριό είχε 110 με 120 κατοίκους, ενώ κατά την πιο πρόσφατη απογραφή, που έγινε το 2011, οι κάτοικοι ήταν 88.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου