Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ράφτης (Ράφτη) Αρκαδίας

Το χωριό Ράφτης ή Ράπτης (ή του Ράφτη) είναι ένα ορεινό γραφικό χωριό (730 μ) του δήμου
Γορτυνίας στον επαρχιακό δρόμο Δημητσάνας - Ζάτουνας - Παλούμπα. Είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Ηραίας και έχει 150 περίπου μονίμους κατοίκους (289 σύμφωνα με την απογραφή του 1991). Το χωριό προσφέρει μαγευτική θέα με πλούσιο ορίζοντα προς την κοιλάδα του Αλφειού που απλώνεται νοτιοδυτικά και τα χωριά της Ηλείας στο βάθος.


Οι κάτοικοι του χωριού έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε το χωριό να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αξιόλογη είναι και η συνεισφορά των ομογενών Ραφταίων στο χωριό τους. Στο χωριό υπάρχουν αρκετά καταστήματα, ταβέρνες, καφενεία, ξενώνας της Αδελφότητας Ραφταίων (τηλ. 0795-31930), πισίνα, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά σε ωραία διαμορφωμένο χώρο. Συμπαθητική είναι και η κεντρική πλατεία του χωριού. Οι κάτοικοι ασχολούνται όπως σε όλα τα γύρω χωριά με την κτηνοτροφία και γεωργία. Η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα.

Πανέμορφη είναι η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην είσοδο του χωριού, χτισμένη το 1901. Απέναντι από το ναό είναι η προτομή του πρωτοκλέφτη Θανάση Ραφτιώτη. Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, και απέναντι από τον επαρχιακό δρόμο, διακρίνεται κολλημένο σε απότομο βράχο το Ασκηταριό των Μεγίστων Ταγιαρχών (1697) με το μικρό εκκλησάκι του, ένας τόπος που χρησίμευσε σαν καταφύγιο των ντόπιων κατά τον αγώνα του 21. Σε κοντινή απόσταση και αρκετά χαμηλότερα σώζονται σφηνωμένες ανάμεσα στα βράχια ενετικές πολεμίστρες που και αυτές υπήρξαν καταφύγιο κατά τις περιόδους των διωγμών κατά την Τουρκοκρατία. Και οι δύο θέσεις είναι ορατές και προσβάσιμες με μονοπάτια από τον επαρχιακό δρόμο.


Από εδώ μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τα υπόλοιπα χωριά της Ηραίας. Ο επαρχιακός δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Παλούμπα, Ψάρι και Σέρβου, ενώ διακλάδωση αριστερά κατηφορίζει προς τον Αλφειό, περνώντας από τα χωριά Αγάλω, Κοκκοράς, Κακουραίικα, Λουτρά Ηραίας και Ριζοσπηλιά.
















  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου