Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ειδομένη Κιλκίς

Η Ειδομένη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 65 μ. και στους πρόποδες ενός λόφου 135 μ., που το
ονομάζουμε «Κουρί». Απέχει 22 χμ. μέσω Ευζώνων από το Πολύκαστρο, την έδρα του Δήμου Παιονίας στον οποίο ανήκει, και 24 χμ. μέσω Φανού από την Αξιούπολη. Από το Κιλκίς απέχει 50 χμ. και μόλις 80 χμ. από τη Θεσσαλονίκη.


Αγναντεύει ανατολικά την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Αξιού, καθώς αυτός εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος. Θωρεί δυτικά τις κορυφές του όρους Πάικου και λίγο βορειότερα της Τζένας. Φρουρεί τα σύνορα με τα Σκόπια από απόσταση 30 μ.!! και οράται δια γυμνού οφθαλμού την πόλη της Γευγελής. Η φήμη της Ειδομένης οφείλεται στην ύπαρξη του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ο οποίος αποτελεί την πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Σήμερα, βέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υφίσταται σιδηροδρομική σύνδεση με επιβατικές αμαξοστοιχίες μεταξύ Ελλάδας και άλλων βαλκανικών ή ευρωπαϊκών χωρών.

Η ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 130 κάτοικοι μεγάλης κυρίως ηλικίας, λόγω της απομάκρυνσης των περισσότερων νέων από το χωριό για την αναζήτηση εργασίας. Στην απογραφή πληθυσμού του 2011 απογράφηκαν στην Ειδομένη 154 κάτοικοι. Το δημοτικό σχολείο σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου