Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τσάκωνη Καστοριάς

Η Τσάκονη (παλαιότερα Τσάκωνη) είναι οικισμός του νομού Καστοριάς και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Καστοριάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων και έχει 311 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Απέχει από την πόλη της Καστοριάς 12 χιλιόμετρα και είναι χτισμένη σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Αλιάκμονα. Στον οικισμό εγκαταστάθηκαν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 Μικρασιάτες και Πόντιοι πρόσφυγες.


Το χωριό εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης έχει κλίμα ηπειρωτικό, κρύους χειμώνες με πολλά χιόνια και αρκετούς παγετούς, αλλά και αρκετά ζεστά καλοκαίρια με ξαφνικές καταιγίδες. Έξω από το χωριό, στον δρόμο προς τον Άγιο Αθανάσιο, διέρχεται το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6. Το χωριό είναι στο κέντρο του οροπεδίου της Ορεστίδος, οπότε η Τσάκωνη έχει το προνόμιο να έχει επίπεδες γεωργικές εκτάσεις, στις οποίες καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά, ενώ υπάρχουν αρκετά αμπέλια και αρκετοί καρυδώνες.

Από διάφορα επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρείται η ύπαρξη ρωμαϊκού οικισμού πλάι (300 μ. ΝΑ) στο σημερινό χωριό και συγκεκριμένα στο ύψωμα «Λιβάδια». όπου σήμερα η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου