Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ριζοσπηλιά Αρκαδίας

Η Ριζοσπηλιά είναι μικρό χωριό της Γορτυνίας κοντά στη κοιλάδα του Αλφειού και ανάμεσα στα χωριά Παναγιά (5 χλμ) και Παλαιόκαστρο. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας. Βρίσκεται 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Δημητσάνας, με πρόσβαση είτε από την Καρύταινα μέσω Παλαιοκάστρου είτε από τη Δημητσάνα, μέσω Παναγιάς.


Το χωριό είναι χτισμένο στην τελευταία πλαγιά του όρους Εχτίχοβα, λίγο πριν την απόληξή του στον Αλφειό ποταμό. Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω και Κάτω Ριζοσπηλιά (με υψόμετρα 420 μ. και 300 μ. αντίστοιχα), που απέχουν μεταξύ τους 1500 περίπου μέτρα. Η οδική πρόσβαση στο χωριό γίνεται είτε από την Καρύταινα είτε από τη Δημητσάνα, μέσω Παναγιάς.

Το χωριό ονομαζόταν παλαιότερα Στρούζα, προφανώς σλάβικο τοπωνύμιο, ενώ τη σημερινή του ονομασία έλαβε το 1924. Τους χειμερινούς μήνες στη Ριζοσπηλιά κατοικούν πενήντα περίπου μόνιμοι κάτοικοι, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός τους υπερβαίνει τους εκατό. Κατά την απογραφή του 2001, απογράφηκαν 56 άτομα.

Η περιοχή του χωριού είναι κατάφυτη από ελαιώνες και καταλήγει στον εύφορο παρόχθιο κάμπο του Αλφειού ποταμού, όπου καταλήγουν επίσης και τα όρια του Δήμου Δημητσάνης, αλλά και του νομού Αρκαδίας, αφού στην άλλη όχθη του ποταμού αρχίζουν τα όρια του νομού Ηλείας. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι σήμερα η γεωργία και η κτηνοτροφία. Παλαιότερα βασική ασχολία ήταν η ελαιοπαραγωγή και μάλιστα κατά το παρελθόν λειτουργούσαν στο χωριό αρκετά λιοτρίβια.

Κοντά στην Ριζοσπηλιά είναι τα χωριά Παλαιόκαστρο, Κρυονέρι και Κοκκοράς, τα οποία είναι όλα οδικά προσβάσιμα. Από τον Κοκκορά μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στα χωριά της Ηραίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου