Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Βλόγγoς Αρκαδίας

Μικρό όμορφο χωριό 9 χιλ. δυτικά της Δημητσάνας, χτισμένο στην προτελευταία κορυφή του όρους Εχτίχοβα, σε υψόμετρο 1060 μέτρα. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Δημητσάνας-Ζάτουνας-Παλούμπα, μετά τη Ζάτουνα. Πρόσβαση υπάρχει επίσης και κοντά στο χωριό Μελισσόπετρα.


Το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και θεωρείται το μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου, αφού προσφέρει τέλεια πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, στον Ταΰγετο, στο Λύκαιο όρος και στη Μίνθη. Όταν μάλιστα υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα το απόγευμα και το ηλιοβασίλεμα, φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα του Αλφειού από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, καθώς και το Ιόνιο πέλαγος.

Στο χωριό κατοικούν μόνιμα γύρω στους 20 κατοίκους (51 απογεγραμμένοι κατά την απογραφή του 1991) που ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 100.

Αξιόλογη είναι η εκκλησία του Αη-Γιώργη στην άκρη του χωριού, χτισμένη το 1815, με την περίφημη πηγή με τους "καντάλους" να αναβλύζει κάτω από αυτήν. Δίπλα από την εκκλησία εκτείνεται ωραιότατο καταπράσινο δασύλλιο με καρυδιές 100 ετών.

Στο προαύλιο του Αη-Γιώργη γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου με πανηγύρι που διοργανώνει ο Σύλλογος Βλογγαίων. Το πανηγύρι αρχίζει από το πρωί, μετά τη λειτουργία, και συνοδεύεται από γίδα βραστή και δημοτικά τραγούδια.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου