Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης

Τα Πετροκέρασα βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Νομού Θεσσαλονίκης στους βορινούς πρόποδες
της οροσειράς Χορτιάτη – Χολομώντα κάτω από την βουνοκορφή “Ομβριανός”. Είναι ορεινή κοινότητα με έκταση 27000 στρέμματα και υψόμετρο στην πλατεία του χωριού 580μ. Γειτονικά χωριά με τα Πετροκέρασα είναι το Αδάμ και το Ζαγκλιβέρι στα βόρεια, το Λιβάδι στα δυτικά, τα Δουμπιά στα ανατολικά και η Γαλάτιστα στα νότια. Συνδέεται μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων με το Λιβάδι (12χλμ.), το Ζαγκλιβέρι (9χλμ.) και τα Δουμπιά (9χλμ.) ενώ με την Γαλάτιστα (13χλμ.) συνδέεται μέσω αγροτικού χωματόδρομου.

Η επίσημη ονομασία είναι “τα Πετροκέρασα”. Έδρα του δήμου είναι ο Λαγκαδάς και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Πετροκέρασα ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Πετροκεράσων, του πρώην Δήμου Καλινδοίων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Διοικητικές μεταβολές της κοινότητας Πετροκεράσων
1918. Σύσταση της κοινότητας Ραβνών Ν. Θεσσαλονίκης με έδρα τον οικισμό Ραβνά.
1924. Η κοινότητα αποσπάται από το νομό Θεσσαλονίκης και υπάγεται στο νομό Χαλκιδικής.
1927. Η κοινότητα Ραβνών μετονομάζεται σε κοινότητα Πετροκεράσων.
1974. Η κοινότητα αποσπάται από την επαρχία Χαλκιδικής του νομού Χαλκιδικής και υπάγεται στην επαρχία Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης.
1997. Ο οικισμός Πετροκέρασα αποσπάται από την κοινότητα και προσαρτάται στο δήμο Καλλινδοίων. Η κοινότητα καταργείται.
2010. Οι δήμοι Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου, Σοχού, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου, καταργούνται και συνίσταται ο Δήμος Λαγκαδά με έδρα τον Λαγκαδά και ιστορική έδρα τον Λαχανά.

***Το δάσος των Πετροκεράσων καταλαμβάνει σχεδόν την μεγαλύτερη έκταση του Ομβριανού όρους που έχει υψόμετρο στην κορυφή του 1009μ. Η πλούσια βλάστηση του κυριαρχείται από οξιές, βελανιδιές και καστανιές και σε αρκετά σημεία του υπάρχουν εγκαταστάσεις για πικ-νικ και διαδρομές για πεζοπορία.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου