Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Σε υψόμετρο 720 μέτρων, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι, βρίσκεται το
Μεγάλο Χωριό. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά του, τα στενά δρομάκια του και τα άφθονα τρεχούμενα νερά του, το έχουν καταστήσει ως έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό και όχι άδικα, αφού θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού.



Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, με πολλές μάχες να έχουν λάβει χώρα εδώ. Αξιοθέατα στο χωριό αποτελούν το Λαογραφικό Μουσείο του, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το εκκλησάκι του Αγίου Θανάση, λίγο πριν την είσοδο του χωριού, που προσφέρει μία εκπληκτική θέα. Αξίζει να βρεθείτε στο Μεγάλο Χωριό την παραμονή των Φώτων, όπου αναβιώνει ένα πολύ παλιό έθιμο, κατά το οποίο οι άνδρες του χωριού βγαίνουν το απόγευμα και λένε τα κάλαντα. Με τα χρήματα που μαζεύουν στήνεται ένα παραδοσιακό γλέντι ανήμερα των Φώτων, όπου συμμετέχει όλος ο κόσμος.

Υπάγεται στον καλλικρατικό Δήμο Καρπενησίου, ενώ μέχρι το 2010 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού Δήμου Ποταμιάς. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 219 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια το χωριό γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.

Στην Τοπική Κοινότητα, εκτός του ομώνυμου χωριού, περιλαμβάνονται οι οικισμοί Γαύρος (35 κάτοικοι) και Νέο Δερμάτι (30 κάτοικοι). Ο συνολικός πληθυσμός της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλου Χωριού ανέρχεται σε 284 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011[2].

Η πλατεία του χωριού με το πλατάνι προσφέρει θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα. Πόλος έλξης για τους επισκέπτες αποτελεί και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια εκθέματα λαϊκής τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων κα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου