Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Περίστα (Ναυπακτίας) Αιτωλοακαρνανίας

Η Περίστα βρίσκεται βορειοδυτικά της Επαρχίας Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι
Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πλατάνου. Έχει υψόμετρο 900μ (πλατεία 850 μ) .Συνδέεται με δύο Οδικά Δίκτυα. Από Ναύπακτο και από Θέρμο Τριχωνίδας. Απέχει 50χλμ από Ναύπακτο, 58 χλμ από Αντίρριο, 272 χλμ από Αθήνα, 520 χλμ από Θεσσαλονίκη, 32 χλμ από Θέρμο, 57 χλμ από Αγρίνιο.



Η Περίστα είναι κτισμένη στη δυτική πλαγιά του Ξεροβoυνίoυ σε έδαφος πετρώδες. Άνω του χωρίου υπάρχει μικρό δάσος από κέδρους και πουρνάρια, γαύρα και μηλιούς. Άνωθεν και κάτωθεν του δάσους ευρίσκονται μικρές κοιλάδες που οι πρόγονοί μας καλλιεργούσαν, σήμερα μένουν ακαλλιέργητες. Το χωριό είναι πυκνοκτισμένο και το χωρίζουν 4 ξερολαγγάδια.

Στον τρίτο κατά σειρά συνοικισμό ευρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού με έναν αιωνόβιο πλάτανο στο μέσον. Άνωθεν της πλατείας είναι κτισμένος ο Ιερός ναός του Άγίου Αθανασίου, κτίριο παλαιό, και εντός του ναού τέμπλο αρχαίας τέχνης κειμήλιο με τα αλφαβητικά γράμματα Α.Ψ.Μ.Η. και με την επιγραφή "ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΦΑΙΔΡΟΝ ΚΤΙΣΜΑ ΕΓΕΝΕΤΟ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑθΑΝΑΣΙΟΥ εν έτει 1749". Υπάρχουν δε και αρχαίες Ιερές εικόνες από το 1772 σε καλή κατάσταση, όπως και δύο αρχαία Ιερά Ευαγγέλια με την ίδια χρονολογία. Αρχαιότερος ναός ήταν των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος δεν σώζεται, καταστραφείς το 1912, και ήταν ο Καθεδρικός ναός του χωριού. Στο βόρειo μέρος του χωριού ευρίσκεται η νέα Εκκλησία με την επωνυμία Άγιος Αθανάσιος και πλησίον αυτού είναι το σχολείο, τα οποία ανηγέρθησαν δαπάναις του Συλλόγου Αμερικής "Ο Άγιος Αθανάσιος".

Το χωριό πανηγυρίζει την 6ην Αυγούστου. Έχει δύο Συλλόγους Αθηνών και Αμερικής. Έχει Αγροτικό Ιατρείο. Το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ολίγοι αλλά το Καλοκαίρι ακμάζει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου