Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Κρίκελλο Ευρυτανίας

Το Κρίκελλο είναι ένα κεφαλοχώρι στο νομό Ευρυτανίας σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1120μ., απέχει 30 χλμ. απο το Καρπενήσι και έχει 420 κατοίκους. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, πυκνά καρποφόρα δέντρα, σπάνια αρωματικά φυτά και σκιερά πλατάνια που φύονται πλάι στα πλούσια νερά του Κρικελλοπόταμου.



Το χωριό αποτελείται από πέτρινα παραδοσιακά χτισμένα σπιτάκια, με αρκετό τοπικό χρώμα και τη γοητεία του συμπληρώνει η πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και τα καφενεδάκια. Γνωστό είναι στην ευρύτερη περιοχή πως στο Κρίκελλο διεξάγεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου μεγάλο πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγίας, όπου σημείο συνάντησης είναι η πλατεία του χωριού γύρω από την εκκλησία, κάτω από τα τεράστια πλατάνια δημιουργώντας ένα μοναδικό συνδυασμό με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και ποτό κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει δέος μα και απίστευτη οικειότητα με αυτό τον τόπο.

Υπήρξε έδρα του τέως δήμου Ευρυτάνων από το 1833 και αναγνωρίστηκε ως κοινότητα το 1912. Σήμερα υπάγεται στον καλλικρατικό δήμο Καρπενησίου ενώ μέχρι το 2010 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού δήμου Δομνίστας και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 161 κάτοικοι. Απέχει 31 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Στη διαδρομή προς το Κρίκελλο εντοπίζεται η θέση Κοκκάλια, όπου το 279 π.Χ. οι Αιτωλοί και οι Ευρυτάνες νίκησαν τους Γαλάτες.

Στις 28 Οκτωβρίου 1942 διεξήχθη η πρώτη μάχη τμήματος του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη κατά των Ιταλών στη θέση Κουφόβρυση.

Το Κρίκελλο στο Facebook:https://www.facebook.com/pages/ΚρικελλοΕνα-κεφαλοχωρι-της-Ευρυτανιας/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου