Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ροδαυγή Άρτας

Γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε κατάφυτη πλαγιά του Ξηροβουνίου, με μαγευτική θέα στα
Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και τη λίμνη Πουρναρίου. Η Ροδαυγή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 740 μ στις ανατολικές πλαγιές του όρους Ξεροβούνι, το οποίο έχει ύψος 1.607 μ. Το χωριό απέχει 26 χλμ. από την Άρτα και έχει πληθυσμό περίπου 250 κατοίκους.



Αν προσθέσουμε βέβαια και τους γειτονικούς οικισμούς Περδικάρι και Σουμέσι τότε ο πληθυσμός του δημοτικού διαμερίσματος Ροδαυγής φθάνει τους 400 κατοίκους. Μέχρι το 1971 λεγόταν "Νησίστα Νέας Ελλάδος" ή απλά "Νησίστα". Έκτοτε όμως λέγεται Ροδαυγή, όνομα το οποίο χρωστάει στο ρόδινο χρώμα που παίρνει το τοπίο την ώρα της αυγής του ηλίου.

Η Ροδαυγή μέχρι πρότινος ανήκε στο Δήμο Ξηροβουνίου, ο οποίος έχει πια έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Αρταίων. Είναι ένα όμορφο χωριό, καταπράσινο και με άφθονα τρεχούμενα νερά, πηγές, βρύσες κλπ.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η Θολωτή βασιλική με τρούλο εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, πυ έχει πλακόστρωτη στέγη, περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και χτίστηκε το 1804.

Μεγάλο πανηγύρι στήνεται εδώ κάθε καλοκαίρι, το διήμερο 26-27 Ιουλίου. Γνήσιο λαϊκό γλέντι, φαγοπότι και παραδοσιακοί χοροί, μεταξύ των οποίων την τιμητική του έχει ο τοπικός χορός "Καγκελάρι". Στην πλατεία, έξω ακριβώς από το ναό της Αγ. Παρασκευής, υπάρχουν μερικά καφενεία, ταβέρνες και ψησταριές. Το χωριό διαθέτει και 3 παραδοσιακούς ξενώνες. Όσοι θέλουν να απολαύσουν τη θέα προς τον ποταμό Άραχθο αρκεί να ανηφορίσουν μέχρι τη θέση "Μπιστούρα", περίπου 20΄- 25΄ με τα πόδια από την πλατεία. Το θέαμα σίγουρα θα τους αποζημιώσει για τον κόπο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 18ο αιώνα, και  το
ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Η Ροδαυγή αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να απολαύσουν ράφτινγκ και κανό-καγιάκ στον Άραχθο, αλλά και να επιδοθούν σε δραστηριότητες ορεινού τουρισμού (ορειβασία, ποδήλατο βουνού κ.ά.)

Σε απόσταση 6,5 χλμ ΒΔ από τη  Ροδαυγή, κι αφού διανύσουν μια διαδρομή μαγευτική, με μοναδική θέα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Φανερωμένη, χωριό χτισμένο σε γραφικό οροπέδιο του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 1.040. Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Φανερωμένης), άλλοτε καθολικό μονής, με τοιχογραφίες του 1803.

Η Ροδαυγή στο διαδίκτυο:http://www.rodavgi.com/


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου