Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πραγματευτής Αρκαδίας

H κοινότητα του Πραγματευτή βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της ιστορικής Tσακωνιάς. Παραδοσιακός συνοικισμός, με πέτρινα κατάλευκα παραδοσιακά σπίτια και καθαρά δρομάκια νησιώτικου χαρακτήρα, αποτελείται από τρεις γραφικότατους οικισμούς: τον ημιορεινό Πραγματευτή και τους παραλιακούς Λειβάδι και Σαμπατική.


H Σαμπατική και το Λειβάδι με τις ψαροταβέρνες και το φυσικό περιβάλλον, αλλά και η παραλία του Θιοπαύτου με τα διάφανα γαλανά νερά και τις όμορφες αμμουδιές, αποτελούν ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη. Στην περιοχή υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα της Πραγματευτής περιλαμβάνει και δύο οικισμούς, το "Λειβάδι" και την "Σαμπατική" που προήλθε από την φράση "σαν πάτε κεί", ή από το ακρωτήριό της που ονομάζεται Σαβατικό. Η Πραγματευτή παλιότερα "Πρωτεύουσα" ονομάζετο, διότι ήταν ο μεγαλύτερος από τους γύρω οικισμούς (Επισκοπή, Λίμνες, Καϊάφας,Θιόπαυτο (ορθότερα Ιχθυόπαυτο), Λειβάδι, Σαμπατική), κατόπιν ονομάσθη "Μέλανον" και κατά την ονοματοδοσία των κοινοτήτων μετά την απελευθέρωση Πραγματευτή, για να αποφύγουν την συνωνυμία με τα Πέρα Μέλανα. Κατοικήθηκε προ 350 ετών περίπου, ευρίσκεται ΒΑ του Λεωνιδίου επί ημιβραχώδους κατωφέρειας μήκους περίπου 300μ και έχει υψόμετρο 150-250μ. περίπου και οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Λεκκός και Πετούσης.

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει ο ναός της Αγίας Τριάδος, στο κοιμητήριο ο Άγιος Ιωάννης του 18ου αιώνα, στο Λειβάδι η Αγία Παρασκευή, στις Λίμνες ο Άγιος Γεώργιος και στην Σαμπατική η Παναγία (με παλαιές εικόνες), ανατολικά της οποίας υπάρχουν ερείπια παλαιών κτισμάτων, προφανώς κελιά, παρακέλια και βοηθητικοί χώροι.

Την 24/8/1912 συστάθηκε η κοινότητα με έδρα τον οικισμό Πραγματευτής.

Την 7/4/1951 αναγνωρίστηκαν οι οικισμοί της Σαμπατικής και Λειβαδίου και προσαρτίσθηκαν στην κοινότητα Πραγματευτής.

Έκταση: 11.300 στρέμματα

Απογραφή Πληθυσμού 2011: 537

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου