Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αγόριανη Λακωνίας

Η Αγόριανη είναι ένα γραφικό χωριό, το διαμέρισμα του οποίου έχει έκταση περίπου 11.000 στρ.. Είναι ημιορεινό, κτισμένο αντιστρόφως θεατρικά στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, «πνιγμένο» σε καστανιές και έλατα σε υψόμετρο 750 μ., με άφθονα πηγαία νερά.


Kατοικούν περίπου 162 μόνιμοι κάτοικοι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011 )στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι. Πολύ κοντά της έχει ανακαλυφθεί η σπουδαία αρχαιολογική τοποθεσία της Πελλάνας. Είναι χωριό με μικρή μεν αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία, όμορφα αξιοθέατα και διατηρεί ατόφιο το παραδοσιακό του χρώμα, αλλά και μια λαογραφική παράδοση κυριολεκτικά ζωντανή.

Έχει 12 εκκλησίες εκ των οποίων η μία, ο Αγ. Νικόλαος, είναι κτισμένη από τους Βυζαντινούς χρόνους και θεωρείται αρχαιολογικό μνημείο. Έχει πάρα πολλά αξιόλογης ετυμολογικής αξίας τοπωνύμια και είναι πολύ προσιτό μέρος για επίσκεψη μιας και η διαδρομή είναι άνετη και ευχάριστη, ότι πρέπει για φυσιολάτρεις. Απέχει λιγότερο από 2,5 ώρες από την Αθήνα (περίπου 200 km), 50 λεπτά περίπου από την Τρίπολη (περίπου 50 km) και 35 - 40 λεπτά από τη Σπάρτη (33 km).

Ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις, όπως την Πρωτοχρονιά, τις Απόκριες, την Πολιτιστική Εβδομάδα κάθε Αύγουστο, κ.ά, με κορυφαία αυτή του πανηγυριού της Παναγίας (στις 16 Αυγούστου), όπου συγκεντρώνεται πληθώρα κόσμου από τα γύρω χωριά, αλλά κι από όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου