Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Λιβαδοχώρι Λήμνου

Το Λιβαδοχώρι βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του νησιού, ακριβώς στη θέση όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι που έρχονται από τη Μύρινα και από τον Κοντιά κι οδηγούν προς την ανατολική Λήμνο.


Είναι προφανές, πως το όνομά του προήλθε από την εκτεταμένη πεδιάδα η οποία το περιβάλλει, ένα μέρος της οποίας ανήκει στο κοινοτικό κτήμα "Μητρόπολις" του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου.

Με το όνομα Λιβαδοχώριον ή Λιβατοχώριον αναφέρεται από το 1355 σε έγγραφα της Mονής Φιλοθέου του Άθω. Έκτοτε, η παρουσία του χωριού είναι τακτική σε χάρτες ή κείμενα περιηγητών, με την ονομασία Livadochorio, γεγονός που υποδηλώνει ότι στη διάρκεια των αιώνων που μεσολάβησαν συνέχισε να υπάρχει με το ίδιο όνομα.

Κεντρική εκκλησία στο Λιβαδοχώρι είναι η Αγία Μαρίνα που κτίστηκε το 1894 στη θέση παλαιότερου ναού. Είναι ρυθμού βασιλικής με δίρριχτη στέγη και ξεχωριστό καμπαναριό, ενώ αγιογραφήθηκε από τον Γρηγόριο Παπαμαλή το 1912. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Παύλου, μετόχι της ομώνυμης μονής του Αγίου Όρους, που αποτέλεσε έδρα του Μητροπολίτη Λήμνου κατά τον 14ο και 15ο αιώνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου