Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Καψοράχη Αιτωλοακαρνανίας

Η Καψοράχη είναι ένα απ' τα χωριά του Δήμου Μακρυνείας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι
παραλίμνιο χωριό και βρίσκεται νοτιοανατολικά της λίμνης Τριχωνίδας, στους πρόποδες του Αρακύνθου, έχει 300 περίπου μόνιμους κατοίκους και η έκτασή του είναι 16 τετρ.χλμ.


Ανέκαθεν ήταν παραδοσιακό "καπνοχώρι" όπως και τα περισσότερα χωριά του νομού μας. Πριν από λίγα χρόνια καταργήθηκε η καπνοκαλλιέργεια και οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή άλλων αγροτικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων, την κτηνοτροφία και το ψάρεμα στην λίμνη Τριχωνίδα.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο Μούρτος, ένα γραφικό φυσικό λιμανάκι που με τα αιωνόβια πλατάνια του και τον δροσερό Μαΐστρο της λίμνης Τριχωνίδας, χαρίζει ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης σε κάθε επισκέπτη.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατεία, και γύρω της η εκκλησία, το σχολείο, το κοινοτικό γραφείο και τα και τα παραδοσιακά μπακάλικα και καφενεία.

Πώς θα φτάσετε
Η Καψοράχη απέχει από την Αθήνα 290 χλμ. και από τις μεγάλες πόλεις του νομού μας, Μεσολόγγι και Αγρίνιο 42 χλμ. και 30 χλμ. Αντίστοιχα. Για να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό μας περνάτε από το Νομό Αχαΐας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας διανύοντας την σύγχρονη και όμορφη γέφυρα ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ (Χαρίλαος Τρικούπης) ή με τα γραφικά πλέον Φέρυ-μποτ.

Από εκεί υπάρχουν δύο διαδρομές για την Καψοράχη:

Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή ανεβαίνετε την Παλιοβούνα, περνάτε τον Εύηνο ποταμό, το Μεσολόγγι και το γραφικό φαράγγι της Κλεισούρας, όπου υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας.

Μετά από 58 χλμ. διαδρομής φτάνετε στη διασταύρωση της Συκιάς όπου ακολουθείτε την ένδειξη της πινακίδας προς ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ, και περνώντας μέσα από τα πανέμορφα χωριά της, σε λίγα λεπτά αντικρίζετε πανοραμικά την Καψοράχη.

Η δεύτερη διαδρομή και την οποία προτείνουμε στους φίλους μας επισκέπτες είναι από την Ναύπακτο και συγκεκριμένα:

Πριν από την είσοδο της πόλης Ναυπάκτου ακολουθείται την ένδειξη της πινακίδας αριστερά προς ΘΕΡΜΟ. Από εκεί η Καψοράχη απέχει 33 χλμ. με πολύ καλό δρόμο. Αυτή η διαδρομή αυτή είναι πιο κοντά στην φύση και σας οδηγεί στο χάνι Μπανιά, οικισμό σπάνιας ομορφιάς, στις όχθες του Εύηνου ποταμού. Εκεί θα βρείτε δωμάτια, φαγητό, καφέ καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις για Rafting και Canoe-kayak.

Ακολουθώντας τη διαδρομή φτάνετε στη διασταύρωση των Δουνέϊκων και συνεχίζετε ευθεία προς Καψοράχη. Λίγο πριν την είσοδο σας στο όμορφο αυτό γραφικό χωριό θα απολαύσετε πανοραμικά τη θέα της λίμνης Τριχωνίδας καθώς θ' αφήνετε πίσω σας τους τελευταίους ορεινούς όγκους της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου