Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας

Το Γαρδίκι είναι ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού στις πλαγιές των Βαρδουσίων, χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μακρακώμης και ο πληθυσμός του είναι 231 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Στο παρελθόν και επειδή υπήρχαν δύο οικισμοί με το όνομα Γαρδίκι στη Φθιώτιδα (σήμερα το ένα έχει μετονομαστεί σε Πελασγία), αναφερόταν ως Γαρδίκι Ομιλαίων, από τον τέως δήμο όπου ανήκε και του οποίου απετέλεσε έδρα.


Το Γαρδίκι μαζί με τους οικισμούς Κουρελέικα και Κουτσούφλιανη, με πληθυσμούς αντίστοιχα 32 και 66 κατοίκων, αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Γαρδικίου, με συνολικό πληθυσμό 329 κατοίκων, κατά την Απογραφή του 2011.

To Γαρδίκι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού Φθιώτιδας. Απέχει από τη Λαμία 55 περίπου χιλιόμετρα. Ανήκει στην επαρχία Φθιώτιδας και συνορεύει:

Ν.Δ με το χωριό Γραμμένη Οξυά. Δυτικά με τη Ναυπακτία και την Ευρυτανία (Άμπλιανη - Κρίκελο). Βόρεια με το Παλαιοχώρι και τα Πουγκάκια. Νότια με τη Στάγια (Πλάτανος) και ανατολικά με το Κυριακοχώρι, τα Καμπιά, τα Κανάλια και την Λευκάδα. Μέσα σε αυτά τα όρια, περικλείεται όχι μόνο το χωριό, ο κατοικημένος δηλ. τόπος, αλλά ολόκληρη η έκταση της κοινότητας Γαρδικίου (χωράφια , δάση , λιβάδια)

Τα όρια του με τα γύρω χώρια είναι:

Η Ν. Δυτική γυμνή κορυφή του όρους Οξυά, το συνόρο με την Γραμμένη Οξυά. Η γυμνή οροσειρά της Σαράνταινας με την Άμπλιανη και το Κρίκελο. (Η Σαράνταινα είναι η άδενδρη, λόγω του ύψους, κορυφογραμμή του όρους Οξυά, η οποία σύμφωνα με το θρύλο, πήρε το όνομά της από την ολοκληρωτική καταστροφή ενός συμπεθερικού από σαράντα καβαλαραίους που βρέθηκαν εκεί ψηλά, χειμώνα καιρό, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα).

Ο χείμαρρος Νίσβαρης με το Παλαιοχώρι. Ο χείμαρρος Ρουστιανίτης με τα Κανάλια. Η Κυριακοχωρίτικη ράχη με το Κυριακοχώρι. Με τη Στάγια το ποταμάκι ο Ίναχος. Με τα Καμπιά ο Γαύρος και με τη Λευκάδα η Κουτσούφλιανη.

Το χώριο είναι κτισμένο << σε μία απλόχωρη πλαγιά της Ανατολικής διακλάδωσης της βουνοσειράς Σαράνταινας, που συνδέει τον Τυμφρηστό (Βελούχι) με την Οξυά και μέσα από αυτήν με τα Βαρδούσια>>.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου