Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σιταράς Γρεβενών

Επτά χιλιόμετρα ανατολικά του Κηπουρειού, σε υψόμετρο 790 μ., βρίσκεται η κοινότητα του Σιταρά (Σίτοβο). Το χωριό κατοικείται από 48 άτομα - 80 το καλοκαίρι - που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ο Σιταράς ιδρύθηκε γύρω στο 1800, όταν εξαιτίας της ελονοσίας μεταφέρθηκε από τη θέση «Αγ. Κυριακή» κοντά σε ποτάμι 2 χλμ ΝΔ, στην τωρινή του θέση.


Ο ανατολικός και δυτικός κλάδος του Σταυροπόταμου ενώνονται κοντά στο Σιταρά. Το ποτάμι αυτό πηγάζει από την περιοχή των Χασίων, της Γεωργίτσας και της Καλλιθέας. Από τη θέση Βίγλα (789 μ.) στο Ν άκρο του χωριού μπορεί κανείς να ατενίσει όλη την περιοχή Σιταρά, Κηπουρειού, Πηγαδίτσας και Αιμιλιανού. Το τοπίο είναι μοναδικό καθώς δρυοδάση εμπλέκονται με γεωργικές καλλιέργειες αλλά και με γυμνές εκτάσεις γύρω από το χωριό. Το σημείο αυτό υπάρχει και υδραγωγείο.

Ο Σιταράς (Τοπική Κοινότητα Σιταρά - Δημοτική Ενότητα ΓΟΡΓΙΑΝΗΣ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Σιταράς”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Σιταράς ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σιταρά, του πρώην Δήμου ΓΟΡΓΙΑΝΗΣ του Νομού ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου