Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Αλατόπετρα Γρεβενών

Ο γραφικός οικισμός της Αλατόπετρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και
βρίσκεται φωλιασμένος μέσα σ’ ένα μαγευτικό δάσος από βελανιδιές και σπάνια είδη χλωρίδας. Απέχει 28 χλμ από την πόλη των Γρεβενών, ενώ μόλις 2 χλμ από το δρόμο που σε κατευθύνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Παλαιότερα, είχε την ονομασία «Τούζι» που σημαίνει αλάτι.


Πολιούχος Άγιος του χωριού είναι ο Άγιος Παντελεήμονας και κάθε φορά στον εορτασμό του στην πλατεία στήνεται παραδοσιακό γλέντι. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, για να θαυμάσετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εκκλησίες στο χωριό, όπως του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Θεοδώρων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οικισμού αποτελούν οι βρυσούλες που είναι διάσπαρτες ανά το χωριό. Άλλωστε, πηγή υδροδότησης της Αλατόπετρας υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα μέχρι το 1955 η βρύση στην αρχή του χωριού, ερχόμενοι από Γρεβενά.

Οι κάτοικοί του, μόλις ογδόντα το χειμώνα, ενώ αυξάνονται το καλοκαίρι, είναι κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, μελισσοκόμοι, τυροκόμοι. Επίσης, ασχολούνται και με τον τουρισμό, καθώς έχουν δημιουργήσει ζεστούς ξενώνες για να σας φιλοξενήσουν.

Στο Καστρί, μια κορυφή στον οικισμό, αναφέρεται πως έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος και πως εδώ, πριν φύγει για την εκστρατεία του στην Ασία, έκρυψε κάποιο θησαυρό.

Η γέφυρα της Αλατόπετρας ή γέφυρα του Πρόσβορου επιτρέπει στον ποταμό Βενέτικο να διαρρέει την Αλατόπετρα σε απόσταση 5 χλμ από αυτήν. Πρόκειται για ένα λιθόχτιστο γιοφύρι με τόξο που χτίστηκε το 19ο αιώνα και σήμερα χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Παλαιότερα, έως το 1950, σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι υπήρχαν νερόμυλοι, εκ των οποίων διασώθηκε μόνο ο «Μύλος Μπακόλα».

Στο Σμιξιώτικο Ρέμα του Τσούριακα σχηματίζονται διαδοχικοί μικροί αλλά και ένας μεγάλος καταρράκτης. Το ρέμα αυτό βρίσκεται στην περιοχή Αλατόπετρας-Αετιάς και το παρατηρητήριο το προσεγγίζετε μετά από αρκετά σκαλιά. Εδώ φωλιάζουν αετοί, γύπες και όλα σχεδόν τα αρπακτικά και η φύση σε αποζημιώνει! Μένεις άναυδος μπροστά στη μαγεία του φυσικού τοπίου!

Πολλές είναι και οι πηγές της Αλατόπετρας, όπως οι Αγριοκαστανιές, της Πλάκας και Πηγαδούλια, απ’ όπου το αγνάντεμα είναι μοναδικό! Η πρόσβαση σ’ αυτές προϋποθέτει πεζοπορία μέσα από τα διαθέσιμα μονοπάτια και έτσι έχετε την ευκαιρία να έρθετε σ’ επαφή με το θαύμα της φύσης!

Η Αλατόπετρα έχει πλούσια παράδοση και τα έθιμά της παίρνουν σάρκα και οστά κάθε χρόνο. Την Πρωτοχρονιά θα συναντήσετε τα Ραγκουτσάρια και τις απόκριες το Φανό, την Κυριακή του Πάσχα οι ντόπιοι τραγουδούν γύρω από την εκκλησία. Τέλος, μην παραλείψετε να παρευρεθείτε στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (25-26/7) και Αγίου Παντελεήμονος (26-27/7).

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου