Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Λευκοχώρι Ηρακλείου Κρήτης

Το Λευκοχώρι (Τοπική Κοινότητα Λευκοχωρίου – Δημοτική Ενότητα ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ) με 155 κατοίκους ,ανήκει στον δήμο ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Λευκοχώριον”. Έδρα του δήμου είναι ο Ευαγγελισμός Καστελλίου και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Λευκοχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Λευκοχωρίου, του πρώην Δήμου ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ του Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Το Λευκοχώρι έχει υψόμετρο 424 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θέση του παλιού χωριού είναι σε βραχώδη και απόκρημνο λόφο, με πανοραμική θέα προς την πεδιάδα της Μεσαράς. Το σημερινό χωριό βρίσκεται στα βόρεια του παλιού, στο 39,5 χιλιόμετρο του ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς το χωριό Σκινιά. Στο χωριό (και στις Κάτω Πουλιές) λειτουργεί ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επίσης, υπάρχει Δημοτικό Σχολείο.

Ιστορικά στοιχεία
Στην τοποθεσία Σαρακήνα σώζονται ο παλαιός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με τοιχογραφίες και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου με τοιχογραφίες, που όμως έχουν φθαρεί. Υπάρχουν επίσης ερείπια από παλιά κτήρια και στην περιοχή έχουν βρεθεί διπλοί πελέκεις με χαρακτή διακόσμηση λοξών και ευθειών γραμμών.

Το χωριό ονομαζόταν Βουτουφού ως το 1955. Τότε ονομάστηκε Λευκοχώρι από τις πολλές λεύκες που ευδοκιμούν στην περιοχή. Με το όνομα Βουτουφού, που προέρχεται από τη γαλλική φράση “vous êtes tous fous” (είσαστε όλοι τρελοί), αναφέρεται στην επαρχία Μπελβεντέρε (Vutufu) και σε όλες τις ενετικές απογραφές. Στην τουρκική απογραφή του 1671 αναφέρεται ότι είχε 11 χαράτσα.

Στις ενετικές και στις τουρκικές απογραφές αναγράφονται και τα υπόλοιπα χωριά του σημερινού Δημοτικού διαμερίσματος. Έτσι, στον Καστροφύλακα (Κ 96) το 1583 συναντάμε τους οικισμούς Pulea Apano (56 κατ.), Pulea Catto (25 κατ.). και Candru ή Chandru, με 40 κατοίκους (ο τελευταίος οικισμός αναφέρεται και στον Μπαρότσι). Αντίστοιχα, στην τουρκική απογραφή του 1671 τα χωριά αυτά αναφέρονται ως Pulye Apano, με 8 χαράτσα, Pulye Kato με 5 χαράτσα και Handra με 5 χαράτσα. Το μόνο χωριό που δεν αναφέρεται σε καμία απογραφή είναι το Καλό Χωριό.

Έθιμα
Στο Λευκοχώρι, ο πολιτιστικός σύλλογος «Οι Λεύκες» διοργανώνει κάθε Πρωτοχρονιά παραδοσιακό γλέντι . με κάλαντα, μαντινάδες και μαντολινάτα στους δρόμους του χωριού. Στις 6 Αυγούστου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού. Μια από αυτές τις μαντινάδες αναφέρει:

Φέτος τ’ Αφέντη του Χριστού στ’ έξε τ’ Αυγούστου πάλι,
θα γίνει ανεμάζωξη στη Βουτουφού μεγάλη”.













1 σχόλιο: