Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Πυργοχώρι Καβάλας

Κουλαλί το παλιό τουρκικό όνομα, αφού ο κουλές είναι ο πύργος και απαντάται ως τοπωνύμιο κι αλλού στο δήμο Παγγαίου. Φαίνεται πως στο χωριό υπήρχε κάποιος παλιός πύργος ή μιναρές και ονομάστηκε έτσι. Ήδη από την είσοδο του χωριού μας υποδέχεται με τους νόστιμους μεζέδες του ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας σ' ένα φιλικό και ευχάριστο χώρο και ανηφορίζουμε προς το κέντρο του χωριού. 


Μπροστά μας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και στον ίδιο χώρο το παρεκκλήσι του Αγίου Γερασίμου του Νέου. Καθώς περιδιαβαίνουμε τους δρόμους του χωριού σταματάμε για να θαυμάσουμε κάποια οικήματα απομεινάρια μιας άλλης εποχής. Προς το τέλος του χωριού μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα ωραιότατο πέτρινο γεφύρι. Πάντα ένα γεφύρι προκαλεί χίλιες σκέψεις. Είναι αυτό που ενώνει μα και χωρίζει τους ανθρώπους και τους τόπους.


Το Πυργοχώρι (Τοπική Κοινότητα Μελισσοκομείου - Δημοτική Ενότητα ΠΙΕΡΕΩΝ), ανήκει στον δήμο ΠΑΓΓΑΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΒΑΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Πυργοχώριον”. Έδρα του δήμου είναι η Ελευθερούπολη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Πυργοχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μελισσοκομείου, του πρώην Δήμου ΠΙΕΡΕΩΝ του Νομού ΚΑΒΑΛΑΣ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου