Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αμυγδαλιές Γρεβενών

Oι Αμυγδαλιές (Πικριβινίτσα το παλιό όνομα), είναι χτισμένες στις πλαγιές μιας λοφοσειράς σε
υψόμετρο 850-μέτρων περίπου, 12 χιλ. βορειοδυτικά της πόλης των Γρεβενών. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χωριό, χτισμένο ανάμεσα σ' ένα δάσος από βελανιδιές, κερασιές, αμυγδαλιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα.


Μπορεί κανείς ανεβαίνοντας στον Κουτσόραχο (992 μ.), 1,5 χλμ. (ΒΔ) της κοινότητας, να θαυμάσει το τοπίο μέχρι τον Όλυμπο. Από την κορυφή του φαίνονται ακόμα το Σινιάτσικο, ο Μπούρινος, η οροσειρά της Πίνδου, τα Χάσια, το Βόϊο. Στα δάση της βελανιδιάς, που περιβάλλουν το χωριό, πιθανότατα ζούνε λύκοι, αλεπούδες, λαγοί και ίσως ζαρκάδια και αρκούδες σε μικρό αριθμό.

Στην κοινότητα ανήκει και ο οικισμός της Λόχμης, που είναι ξακουστή ως τσιφλίκι Μπέηδων, αλλά και για τη μοναδική "Κούλια" της Δυτικής Μακεδονίας, που υπάρχει εκεί, ένα τριώροφο κτίριο που έχτισαν οι Τούρκοι Μπέηδες το 1848. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν ιδιωτική κατοικία ενώ έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του χωριού, καθώς χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αι. και διατηρούν πολλές και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (1650) 2,5 χλμ. ανατολικά της κοινότητας σ' ένα ύψωμα με υπέροχη θέα, σώζεται τοιχογραφία του 17ου αι. Ωραίες τοιχογραφίες υπάρχουν και στη νεόχτιστη εκκλησία (1941) του Αγ. Δημητρίου μέσα στο χωριό.

Αξίζει ακόμη να επισκεφτεί κανείς τον Άγιο Χριστόφορο 200μ (Δ) του χωριού, το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά) και την Αγία Παρασκευή 1χλμ. (Ν), καθώς επίσης και τους Άγιους Ανάργυρους (Α).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως για τον επισκέπτη παρουσιάζει και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Λόχμη (1848), με τις τοιχογραφίες της και την παράδοση για μια θαυματουργή εικόνα: Το ίδιο ισχύει και για τον Αγ. Νικόλαο (1742), ένα ναό με παλιές αγιογραφίες.

Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια οι Αμυγδαλιές έγιναν περισσότερο γνωστές στην γύρω περιοχή και από τη δράση του Πολιτιστικού της Συλλόγου, που είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους Συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας. Η μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Γρεβενών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών είναι η «γιορτή κερασιού» που διαρκεί τρεις μέρες και γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση, του είδους της, της Δυτ. Μακεδονίας και περιλαμβάνει εκδηλώσεις πολιτιστικές (θέατρο, μουσική, παραστάσεις για παιδιά κ.ά.), καθώς και διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις κλπ.. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται συνήθως το Σάββατο το βράδυ με τη δημοτική βραδιά στην οποία συμμετέχουν τα κορυφαία δημοτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ μοιράζονται δωρεάν κεράσια.

Επίσης την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τα "Ρουγκουτσάρια", ένα τοπικό έθιμο. Πρόκειται για παραδοσιακά κάλαντα, τα οποία τραγουδούν νέοι, ντυμένοι τσολιάδες (ένας από αυτούς φοράει κουδούνια και ένας είναι ντυμένος γυναίκα «νύφη») γυρίζουν όλα τα σπίτια του χωριού και το μεσημέρι χορεύουν στην πλατεία. Τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς το ίδιο έθιμο και στην πόλη των Γρεβενών.

Για τις Απόκριες διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Την Κυριακή της Αποκριάς το πρωί η παραδοσιακή «γκαμήλα» γυρίζει στους δρόμους του χωριού.

Στις 9 η ώρα το βράδυ της ίδιας ημέρας γίνεται το άναμμα του φανού και η παρέλαση καρναβαλιών).

Επίσης υπάρχουν:
  • Γλέντι, τραγούδι, χορός με δημοτικό μουσικό συγκρότημα.
  • Οι γυναίκες του χορευτικού τμήματος τραγουδούν και χορεύουν παραδοσιακά Αποκριάτικα τραγούδια.
  • Μέλη του Συλλόγου ψήνουν μεζέδες και κερνούν κρασί και τσίπουρο δωρεάν.

Την Καθαρά Δευτέρα στην τοποθεσία Αγία Βαρβάρα γιορτάζονται τα κούλουμα. Γίνεται ο καθιερωμένος διαγωνισμός πετάγματος του χαρταετού με δώρο για τον πρώτο νικητή. Υπάρχει άφθονη φασολάδα, λαγάνες, νηστίσιμοι μεζέδες, κρασί και τσίπουρο δωρεάν. Ακόμα χορεύουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, καθώς και όλοι όσοι επιθυμούν με δημοτικό μουσικό συγκρότημα.
Στις 2 Μαΐου στον Άγιο Αθανάσιο γίνεται το πανηγύρι του χωριού. Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές στολές, τραγουδούν και χορεύουν παραδοσιακά τραγούδια. Ακολουθεί γλέντι και χορός. Γίνεται το παραδοσιακό αγώνισμα του άλματος τριπλούν και ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσφέρει ποτά και αναψυκτικά.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει τα «Πασχαλόγιορτα», το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά ή στο Πανηγύρι (2 Μαΐου), ανάλογα ποια έρχεται τελευταία χρονικά.

Οι Αμυγδαλιές φημίζονται ακόμη για τα πολύ νόστιμα κεράσια τους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο όμορφα και "ζωντανά" χωριά του νομού Γρεβενών. Η γεωγραφική θέση τους, περίπου στο μέσο του επαρχιακού δρόμου Γρεβενών - Τσοτυλίου επιτρέπει στον κάθε περαστικό να πιει καφέ, να φάει στις ψησταριές του χωριού και να βάλει βενζίνη, οποιαδήποτε μέρα και ώρα.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου