Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Καλοσκοπή Φωκίδας

Η Καλοσκοπή βρίσκεται στο νομό Φωκίδος στην οροσειρά της Γκιώνας με 335 κατοίκους και σε υψόμετρο 1100μ. Διοικητικά το χωριό ανήκει στον δήμο Δελφών. Το πρώτο όνομά του ήταν Κουκουβίστα. Το νέο όνομα έλαβε από την "καλή σκοπιά", αντικρίζοντας από ψηλά τον γύρω ευρύ ορίζοντα.


Το χωριό βρίσκεται στο μέσο πυκνού δάσους από έλατα, ενώ στη νότια πλευρά το δάσος της πλαγιάς της Λυρίτσας με τα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές, τις κερασιές και τις μηλιές συμπληρώνουν το καταπράσινο τοπίο. Φωλιασμένη στις πρόποδες της Γκιώνας, ανατολικά του χωριού βρίσκεται το όρος Καλλίδρομο, δυτικά τα Βαρδούσια, βόρεια η Οίτη και νότια ο Παρνασσός.

Η Καλοσκοπή διαθέτει άφθονα πηγαία νερά που ξεχειλίζουν τις πέτρινες γουβωτές κρήνες και ποτίζουν τους κήπους των σπιτιών.

Η Καλοσκοπή αναφέρεται για πρώτη φορά σε τουρκική απογραφή του 1456 η οποία κατέγραψε 78 σπίτια. Ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ που πέρασε από την περιοχή το 1820 αναφέρει πως στο χωριό ζούσαν 75 οικογένειες.

Η Καλοσκοπή ήταν ένα από τα χωριά που έδωσαν το παρόν στην επανάσταση του 1821. Σημαντικός αγωνιστής από την Καλοσκοπή υπήρξε ο Παπανδρέας Μώρης, που πολέμησε στο πλευρό του Αθανάσιου Διάκου αλλά και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.[Η Καλοσκοπή υπέστη μεγάλες καταστροφές, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το Πάσχα του 1944 το χωριό κάηκε δύο φορές από τους κατακτητές . Καταστροφές υπέστη το χωριό και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετανάστευση μέρους του πληθυσμού της.

Ημερομηνία μετονομασίας: από Κουκκουβίτσα σε Καλοσκοπή 9/9/1927

ΦΕΚ: 206/1927






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου