Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Περιθεριώτισσα Φωκίδας

Η Περιθιώτισσα βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρα είναι ένα όμορφο χωριό, κτισμένο σε μια
καταπληκτική πλαγιά του Τρικόρφου με θέα προς την Ανατολή. Γύρω από το χωριό υπάρχουν πυκνά δάση από έλατα και βελανιδιές. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος, έχοντας δίπλα του δροσερό πηγαίο νερό.


Η Περιθιώτισσα απέχει από το Λιδωρίκι 35 χλμ. και από το φράγμα της τεχνητής λίμνης του Μόρνου περίπου 10 χλμ.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τα δύο επίπεδα, βρίσκονται ο αιωνόβιος πλάτανος και οι δύο βρύσες με τα κρύα νερά, το κοινοτικό κατάστημα, το ιατρείο και ο ναός του Αγίου Δημητρίου.

Άλλα εκκλησάκια, ο Άγ. Αθανάσιος, ο Άγ. Αντώνιος, ο Προφήτης Ηλίας, η Παναγία (23 Αυγούστου), η άλλη Παναγία (Αγ. Ζώνης, 31 Αυγούστου). Επίσης, οι Άγιοι Απόστολοι στην Πούλιανη, μέσα στα έλατα, που πανηγυρίζει της 30 Ιουνίου, με τη συμμετοχή πανηγυριστών από όλη τη γύρω περιοχή. Πανηγύρι γίνεται και του Αγίου Δημητρίου, προς τιμήν του Πολιούχου του χωριού.

Η Περιθιώτισσα (Τοπική Κοινότητα Περιθιωτίσσης - Δημοτική Ενότητα ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΔΩΡΙΔΟΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΦΩΚΙΔΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Περιθιώτισσα”. Έδρα του δήμου είναι το Λιδωρίκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Περιθιώτισσα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Περιθιωτίσσης, του πρώην Δήμου ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ του Νομού ΦΩΚΙΔΟΣ.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου