Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Στίλια Φωκίδας

Η Στίλια (πρώην Στύλια) βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος φυλλοβόλων δρυών στο Τρίκορφο, σε υψόμετρο 840 μ. Η πρόσβαση στο χωριό, γίνεται απο το δρόμο Ερατεινής – Αμυγδαλιάς, μέσω Μηλιάς και απο το δρόμο Λιδωρικίου – Ναυπάκτου, μέσω Ποτιδάνειας – Τειχίου ή μέσω Αβόρου (χωματόδρομος). Όλες οι διαδρομές είναι μέσα σε δάσος και γραφικά τοπία, και αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσει κανείς.


Το χωριό ιδρύθηκε στη σημερινή του θέση στο τέλος του 18ου αιώνα. Ο μεγαλύτερος από τους προηγούμενους διάσπαρτους μικροοικισμούς βρισκόταν 1000 μ. ανατολικότερα, στη θέση «Ράχη». Λέγεται ότι, προκειμένου ν’ αποφασίσουν πού ακριβώς ήταν το καταλληλότερο μέρος για τη δημιουργία του νέου χωριού, τοποθέτησαν ένα στύλο στη θέση «Κόμμα» για να διαπιστώσουν αν το έδαφος παρουσίαζε μετακίνηση. Έτσι προήλθε το όνομα Στίλια. Από το 1836 ανήκε στο Δήμο Ποτιδανίας ως Στίλια και αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα το 1912.

Ο Αγ. Νικόλαος στην πλατεία του χωριού χτίστηκε με προσωπική εργασία και συνδρομές των συγχωριανών στις αρχές του 1800 και έχει αναστηλωθεί αρκετές φορές, γιατί υπέστη αλλοιώσεις από σεισμούς και από τον πλάτανο, ο οποίος χρονολογείται από το 1908. Το Δημοτικό Σχολείο, δίπλα στην εκκλησία, χτίστηκε το 1910 με χρήματα των Στιλιωτών της Αμερικής και προσωπική εργασία των κατοίκων και λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Παλαιότερα, οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και, όσο επέτρεπε το ορεινό έδαφος, η γεωργία. Τα νερά της περιοχής συντελούν στην καλλιέργεια κηπευτικών και οπωροφόρων. Ιδιαίτερη απόδοση έχουν οι καρυδιές.

Πανηγύρια: Τριήμερο της Αγ. Παρασκευής (εξωκλήσι) στις 26 Ιουλίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, στο ομώνυμο εκκλησάκι, που βρίσκεται στην κορυφή σχεδόν του Τρικόρφου, σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα, δίπλα σε πηγή με κρύο νερό και πλατάνια.


Ο επισκέπτης του χωριού, θα απολαύσει τη δροσιά στον πλάτανο της πλατείας, τα κρύα νερά στις βρύσες της ρεματιάς με θεόρατα πλατάνια και το περπάτημα στους Αγ. Θεοδώρους και την Αγ. Σωτήρα, με την ανεπανάληπτη θέα προς τον Κορινθιακό, τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα.


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου