Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πηγαδίτσα Γρεβενών

Η Πηγαδίτσα είναι μια γεωργοκτηνοτροφική κοινότητα, 18 χλμ Ν των Γρεβενών, χτισμένη σε
υψόμετρο 714 μ. Το τοπίο εκεί είναι εξαιρετικό, καθώς οι γεωργικές καλλιέργειες εναλλάσσονται με το δρυόδασος που καλύπτει την περιοχή. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις, το χωριό πριν το 1662 ήταν τσιφλίκι βαλαάδων.


Σήμερα κατοικούν σ' αυτό Πόντιοι και λίγοι ντόπιοι, που φθάνουν συνολικά τους 100. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το 1923 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Πηγαδίτσα 8 οικογένειες από την Κερασούντα, 10 οικογένειες από την Τραπεζούντα, 25 οικογένειες Τουρκόφωνων από την ίδια περιοχή και 6 οικογένειες από άλλες περιοχές του Πόντου.

Ενδιαφέρον έχει ο μύθος της προέλευσης του ονόματος του χωριού: κατ' αυτόν, η Πηγαδίτσα πήρε το όνομά της από ένα πηγάδι που βρισκόταν μεταξύ Μαυραναίων και Πηγαδίτσας, το οποίο διεκδικούσαν και τα δύο χωριά. Για να μη μαλώνουν αυτά, αποφάσισαν να διοργανώσουν έναν αγώνα δρόμου, όπου θα έπαιρναν μέρος οι νέοι τους. Ετσι έγινε και οι νέοι της Πηγαδίτσας έφτασαν πρώτοι στο πηγάδι και κέρδισαν το όνομα.

Η Πηγαδίτσα (Τοπική Κοινότητα Πηγαδίτσης - Δημοτική Ενότητα ΓΟΡΓΙΑΝΗΣ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Πηγαδίτσα”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου